NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Historische grondaankoop ten behoeve van Limburgs landelijk gebied

20 juli 2009

Op vrijdag 17 juli is de aankoop van Landgoed Wellsmeer (gemeente Bergen) officieel bekrachtigd door ondertekening van de koopovereenkomst. Met deze historische grondaankoop krijgen de ontwikkeling van de Ecologische HoofdStructuur (EHS), van integrale projecten en gebiedsontwikkelingen zoals Klavertje 4 nieuwe impulsen. Met 382 hectare beschikbare grond is een royale nieuwe inplaatsingslocatie voorhanden waar agrariŽrs volop ruimte krijgen om een nieuw bedrijf op te bouwen. Vastgoedonderneming BPF Bouwinvest (verkopende partij), de Provincie Limburg (opdrachtgever) en Dienst Landelijk Gebied (DLG) regio Zuid (aankopende partij) zijn betrokken bij de overdracht van het landgoed.

Door de grote omvang (382 hectare) en de aaneengesloten ligging gaat het hier om een unieke aankoop. Formeel komen de gronden in het bezit van Bureau Beheer Landbouwgronden dat onder het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit valt. In de praktijk komt met het zetten van de handtekeningen (akkerbouw)grond beschikbaar om provinciale doelen te realiseren.

Landbouw stimuleren
Gedeputeerde Driessen van de Provincie Limburg zette de positieve gevolgen van deze transactie in zijn toespraak uiteen. Op het gebied van natuur en water wordt in de provincie al veel werk verzet. Aandacht voor verbetering van de landbouw is er minder, terwijl veel bedrijven onder druk staan. Wellsmeer biedt nieuwe kansen voor landbouwcompensatie, voor agrariŽrs die elders opnieuw willen beginnen. Zo ontstaan moderne, toekomstvaste bedrijven in de akkerbouw en ook rundveehouderij. In het najaar kijkt de Provincie samen met DLG naar de best mogelijke invulling van het landgoed.

Unieke transactie
Niek Bosmans, account manager Limburg bij Dienst Landelijk Gebied (DLG) regio Zuid lichtte het aankoopproces toe.  Al sinds 2002 waren we ons aan het oriŽnteren in het gebied, maar pas eind 2007 begonnen we met BPF Bouwinvest serieus te praten over de mogelijke aankoop. De afgelopen 18 maanden heeft DLG de provincie geadviseerd in het aankoopproces en voor BPF Bouwinvest gezocht naar vervangende locaties. Bosmans: Uiteindelijk heeft er geen ruil plaatsgevonden maar is er gekozen voor een geldbedrag. Deze transactie is overigens ook voor DLG uniek, wij hebben in onze archieven geen vergelijkbare deal kunnen vinden in het Limburgse. Bovendien hebben we voor de Provincie nu twee keer zoveel grond kunnen aankopen dan afgesproken. 
Historie landgoed
Gastheer van deze bijzondere bijeenkomst was Martin du Prie, directeur projecten Zuid van BPF Bouwinvest. De afgelopen dertig jaar heeft deze organisatie het landgoed in bezit gehad. Oorspronkelijk hebben we Wellsmeer aangekocht om als ruilgrond te dienen voor agrariŽrs die door onze woningbouwprojecten in het gedrang zouden komen. Uiteindelijk is dit niet nodig gebleken. Als verkopende partij is hij verheugd bij te kunnen dragen aan de realisering van de provinciale doelen. Du Prie: De visie op natuur en landbouw van de Provincie en DLG gaf voor ons de doorslag om de verkoop van de gronden niet aan te besteden, maar rechtstreeks aan deze overheden aan te bieden.

Aardappels en meer
De bijeenkomst met de ruim 50 genodigden vond plaats in een aardappelloods midden op het landgoed. Omdat op 80 hectare grond daadwerkelijk aardappels worden geteeld, is de pieper als thema gekozen voor deze mijlpaal. De symbolische overdracht van de grond kreeg vorm doordat gedeputeerde Driessen een Platteland in Uitvoering-vlag stak in een door BPF Bouwinvest aangeboden replica van de grootste aardappel die ooit is gekweekt (25 centimeter hoog, omtrek van 70,5 centimeter en ruim 2 kilo zwaar). Gedeputeerde Driessen was zichtbaar onder de indruk van de mega-aardappel. Na afloop nam hij deze dan ook graag mee naar zijn volgende afspraak.
Tot slot werden de drie hoofdpersonen uitgenodigd met elkaar in competitie te gaan tijdens een onvervalste aardappelschilwedstrijd. In drie minuten tijd moesten zoveel mogelijk piepers worden gejast, waarbij de kwaliteit en kwantiteit werden beoordeeld door echte deskundigen: een agrariŽr en zijn echtgenote die aardappels telen op het landgoed. Niek Bosmans werd de glorieuze winnaar, hij ontving een certificaat en een mand aardappels.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet