NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Jacht op vossen Vlieland ge´ntensiveerd

11 aug 2009

De jacht op de vossen van Vlieland wordt de komende tijd ge´ntensiveerd. De jagers van het eiland krijgen versterking van deskundige collega's van het vasteland. De provincie heeft vergunning verleend om te jagen met lichtbakken. De broedvogelgebieden rond de Kroon's Polders blijven gesloten.

De groep jagers op het eiland is te klein om langere tijd achtereen intensief te blijven jagen. Daarom hebben Staatsbosbeheer, de gemeente, de lokale wildbeheereenheid en de politie nu samen een nieuw plan van aanpak opgesteld. De jachtacties worden opgevoerd en strak geco÷rdineerd. Naast de jagers van de lokale wildbeheereenheid zullen nu ook ervaren jagers uit andere delen van Friesland worden ingezet. Hiermee kan een intensievere bezetting in het jachtgebied worden gerealiseerd. Bovendien kan er nu ook 's nachts worden gejaagd met behulp van lichtbakken.

De jagers en medewerkers van Staatsbosbeheer hebben de laatste tijd nog meerdere malen vossen gezien. Uit sporen blijkt bovendien dat de vossen hun leefgebied uitbreiden richting het dorp. Er komen regelmatig waarnemingen binnen van bewoners en bezoekers. Hoewel het exacte aantal vossen niet is vast te stellen, is de verwachting dat er zeker nog meerdere vossen zijn. Begin juli werden de vossen voor het eerst gezien op Vlieland. Ze hebben duizenden nesten leeggeroofd in de broedvogelgebieden in en rond de Kroon's Polders. Op de Waddeneilanden broeden vogels meer dan elders op de grond omdat er weinig natuurlijke vijanden zijn. De vossen zijn vermoedelijk illegaal naar het eiland gebracht. De politie doet onderzoek.

Aanvankelijk boekten de jagers van Vlieland succes met de jacht. Twee vossen werden gedood. Zij zijn overhandigd aan de politie voor onderzoek. Het onderzoek op de kadavers, o.a. DNA-onderzoek, kost veel tijd. De laatste veertien dagen zijn er geen nieuwe vossen meer geschoten.

De gemeente Vlieland is een communicatieactie gestart over de gezondheidsaspecten. De vossen op Vlieland zijn niet gevaarlijk voor mensen. De gemeente waarschuwt bewoners en bezoekers wel voor de consumptie van bosbessen, bramen en cranberries. Omdat de herkomst van de vossen onbekend is en er nog geen resultaten zijn van het gezondheidsonderzoek op de dode beesten, kan de aanwezigheid van vossenlintworm niet worden uitgesloten. De gemeente raadt mensen aan hun handen na het plukken van bessen en bramen grondig te wassen en de vruchten goed te koken voor het eten

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet