NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Besmettelijke vogelziekte het geel in Nederland

9 aug 2009

De eerste gevallen van de besmettelijke vogelziekte Trichomonas gallinae zijn in Nederland vastgesteld. Dit werd vanmorgen in de uitzending van Vara's Vroege Vogels bekend gemaakt. Onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen en het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht constateren na sectie op dode groenlingen dat het gaat om de besmettelijke infectie Trichomonas gallinae  ook wel het geel genoemd. Er zijn geen aanwijzingen dat de ziekte overdraagbaar is op de mens.

De afgelopen twee weken ontvingen Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland een tiental verdachte meldingen. In bijna alle gevallen gaat het om waarnemingen uit het oosten en zuidoosten van ons land. Omdat eerdere gevonden vogels al te lang dood waren, kon tot op heden geen enkele keer Trichomonas bevestigd worden. De eerste twee nu bevestigde gevallen zijn afkomstig uit Vriezenveen (Overijssel) en Winterswijk (Gelderland).
De afgelopen drie maanden zijn in Duitsland tienduizenden zangvogels (vooral groenlingen, vinken en merels) aan de infectie gestorven. De ziekte is vooral bekend bij duiven en zo nu en dan bij roofvogels en uilen. Uiterlijk ziet het er uit als kazig abces in de keelholte, de vogels komen om door verstikking of verhongering.

HygiŽne
Behandeling van wilde vogels is vrijwel onmogelijk. Besmetting vindt plaats door direct onderling contact, bijvoorbeeld door voedseloverdracht. Het is belangrijk om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Mensen die de vogels in hun tuin voeren of water geven dienen badjes, water- en voerstations goed schoon te houden. Reinigen met een 10% oplossing van bleekwater, goed naspoelen en vervolgens goed laten drogen wordt aanbevolen. Zaden dienen droog te worden bewaard en natte zaden op de voerplaats moeten onmiddellijk worden verwijderd.

Meldingen
Vindt men verdachte dode vogels in de tuin of omgeving dan kan men die melden via de website van SOVON Vogelonderzoek Nederland  www.sovon.nl. Gaat het om nog levende zieke vogels of heeft u vragen hierover dan kunt u contact opnemen met het Servicecentrum van Vogelbescherming (tijdens kantooruren 030-6937700).
De verwachting is dat in de herfst het aantal besmettingen zal afnemen en in de winter geheel zal stoppen, omdat de ziekteverwekker het beste gedijt bij hoge temperaturen.
Meer informatie is te vinden op www.vogelbescherming.nl en www.sovon.nl

De reportage in Vroege Vogels is vanaf 12.00 uur op 9 augustus terug te horen via www.vroegevogels.vara.nl

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet