NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Nacht van de Nacht op zaterdag 24 oktober met 280 activiteiten in het land

23 okt 2009

Nederland viert zaterdag 24 oktober de vijfde Nacht van de Nacht met zo_n 280 donkere activiteiten in heel het land. Dineren bij kaarslicht, met de boswachter op zoek naar nachtdieren, kanovaren in het donker, de donkere dierentuin bezoeken, griezelen bij nachttheater of naar sterren staren door een telescoop. Te veel om op te noemen.

Met De Nacht van de Nacht vragen De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Honderden gemeenten en bedrijven doven hun verlichting en steeds meer van hen nemen structurele maatregelen. Om de Nacht van de Nacht te vieren worden in alle provincies nachtelijke activiteiten georganiseerd.

Noord-Nederland
In Friesland is er een avondrondleiding in Aqua Zoo en opent het Eise Eisinga Planetarium zijn deuren. In Groningen kun je in het Hoge Land, de donkerste plek van Groningen, genieten van duistere verhalen op drie locaties op de Waddendijk. Ook in Drenthe is duisternis te beleven. Je kunt op avontuur met de schemerschim en de molenaar in Dalen nodigt bezoekers uit te beleven hoe de molenaar vroeger met olielamp en sterrenhemel moest malen in nachtelijke uren.

Midden-Nederland
In Flevoland staat Stadslandgoed De Kemphaan in Almere in het teken van nachtwezens uit de mythologie. Ontmoet een bosgodin, nachtwezens of luister naar een elfenkoor. In Overijssel kun je sterren kijken op een onbewoond eiland in de Weerribben of de symbolische onthulling van de donkerste plek in Overijssel (Springendal) bijwonen. Wie durft, kan in Gelderland bij Radio Kootwijk met een nachtexcursie meegaan en in het zendergebouw een spectaculaire projectie van de sterrenhemel zien. Breng in Utrecht een bezoek aan Dierenpark Amersfoort, waar je in een donkere jungle vol nachtdieren kunt genieten van verhalen bij de vleerhonden en de dierverzorger in actie ziet. Ook Noord-Holland doet mee. Zo kun je in Huizen genieten van een interessante lezing van Govert Schilling (sterrenkunde journalist). Of verken Fort Spijkerboor in West-Beemster. In Zuid-Holland kun je deelnemen aan een schemerexcursie in de Biesbosch.

Zuid-Nederland
Op de donkerste plek van Zeeland, het duingebied van Oostkapelle, kunnen bezoekers met de boswachter mee op een duistere avondwandeling. Geniet in Middelburg van de nacht tijdens donker tafelen of struin met een natuurgids langs duin en strand op Neeltje Jans. In Brabant kun je mee met de nachtelijke poŽzieboottocht in Tilburg of een bezoek brengen aan Billy Birdpark Hemelrijk in Volkel. Ga in het donker van de bootjesglijbaan of waag je in het touwparcours. Kom sterren tellen en kijk naar demonstraties bij de Sterrenwacht in Asten, of ga mee kanovaren op de Asseltse Plassen in Limburg.

Ontdek de donkerste plek
Vorige week werd Schiermonnikoog uitgeroepen tot de donkerste plek van Nederland. Vanaf deze plek zijn de meeste sterren te zien. Vaar mee vanaf Groningen naar Schiermonnikoog en geniet van de duisternis tijdens een spannende avondwandeling.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet