NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

VleesWijzer helpt consument te kiezen voor dier en milieu

26 okt 2009

De sleutel tot een beter dierenwelzijn en een schoner milieu ligt in de handen van de consument. Maar wat is beter voor het milieu: kippenvlees of rundergehakt? En welk dier leidt een beter leven: een kalf of een varken? De nieuwe VleesWijzer van Varkens in Nood en Milieudefensie geeft antwoord op deze vragen en helpt consumenten een verantwoorde keuze te maken. De wijzer is gratis verkrijgbaar in handzaam creditcardformaat en interactief te raadplegen op www.VleesWijzer.nl.

De VleesWijzer toont de dierenwelzijns- en milieuscores van veertien soorten vlees, zowel gangbaar als biologisch, en vier vleesvervangers. Die scores zijn gebaseerd op twee wetenschappelijke studies die speciaal voor de VleesWijzer zijn uitgevoerd. Het resultaat is een consumentenwijzer die in één oogopslag duidelijk maakt hoe milieu- en diervriendelijk verschillende soorten vlees en vleesvervangers zijn. Daarmee is de VleesWijzer wereldwijd de eerste en enige in zijn soort.

De vleesvervangers op de VleesWijzer scoren op beide vlakken het best en eindigen dan ook boven aan de lijst. De meest verantwoorde vleessoort is biologisch rundergehakt. Dit scoort zo goed, omdat rundergehakt afkomstig is van oudere, ‘uitgemolken’ koeien. Zij hebben tijdens hun leven duizenden liters melk geproduceerd. Door die hoge productiviteit belasten melkkoeien het milieu veel minder dan bijvoorbeeld vleesrunderen. Daarnaast heeft een melkkoe een relatief goed leven.

Kleine dieren als kippen, kalkoenen en konijnen scoren qua welzijn het slechtst, maar het houden van deze dieren is veel minder milieubelastend dan de productie van bijvoorbeeld rund- of lamsvlees. Kippen, kalkoenen en konijnen leven met duizenden opeengepakt, zien nooit het daglicht en groeien zeer snel. Dit is beter voor het milieu, maar slecht voor de dieren. Deze tegenstelling geldt voor veel vleessoorten.

Om zowel de dieren als het milieu te sparen, is het van groot belang om niet alleen verantwoord, maar ook minder vlees te eten. “Of we willen of niet, we zullen onze vleesconsumptie moeten aanpassen als we nog natuur in de wereld willen overhouden”, stelt Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood. “De teelt van soja voor veevoer gaat ten koste van de oerwouden in Zuid-Amerika en de veehouderij draagt sterk bij aan de klimaatverandering. Als we op deze wijze verder gaan, is er volgens experts in 2040 geen natuur meer over.”

Met de VleesWijzer kan de consument eindelijk een duurzame keuze maken. “Nederlandse supermarkten spelen een doorslaggevende rol bij het mogelijk maken van die keuze”, stelt René Houkema, woordvoerder Landbouw bij Milieudefensie. “Zo kiezen Jumbo en Plus voor een breed, aantrekkelijk geprijsd aanbod duurzaam vlees en vleesvervangers. Wij roepen andere supermarkten op dit voorbeeld te volgen.”

De discussie over het wel of niet eten van (te veel) vlees wordt op www.VleesWijzer.nl aangewakkerd door enkele openhartige interviews met onder anderen Georgina Verbaan, Arjan Ederveen, Dolf Jansen en Brigitte Kaandorp.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet