NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Overijssel ontvangt voor 2 projecten prijzen uit Mooi Nederland

23 okt 2009

De ‘Stadsassen van Deventer’ en de ‘Signatuur van het Vechtdal’ zijn twee van de zes door de provincie Overijssel ingediende projecten die geld hebben ontvangen uit het programma Mooi Nederland van minister Cramer.

Met het Innovatieprogramma Mooi Nederland wil minister Cramer meer partijen aan de slag laten gaan met ruimtelijke kwaliteit en identiteit van stad en land. Dit programma bestaat onder andere uit de Innovatieregeling Mooi Nederland. De Innovatieregeling is bedoeld om ruimtelijke kwaliteit te bevorderen en om innoverende projecten te vinden die als voorbeeld kunnen dienen voor anderen. De regeling bestaat uit een subsidie om het ingediende project te kunnen uitvoeren. (zie ook www.mooinederlandevenement.nl).

In totaal zijn er 222 projecten landelijk ingediend. De provincie Overijssel heeft zes projecten aangemeld. Van deze zes zijn er twee in de prijzen gevallen. Belangrijker nog dan het bedrag dat de provincie Overijssel voor deze twee projecten ontvangt, is de erkenning voor deze inspirerende en vernieuwende projecten. Projecten die ons landschap mooier maken. Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol heeft op 15 oktober de prijzen uit naam van minister Cramer uitgereikt aan gedeputeerde Cultuur Dick Buursink.

Buursink: “Ik ben erg blij dat we door deze toekenning erkenning krijgen voor de vele projecten die we als Provincie Overijssel samen met vele anderen uitvoeren in het kader van de Ruimtelijke Kwaliteit. Projecten om onze provincie mooi te houden en nog mooier te maken. Niet alleen wij maar ook de gemeenten Staphorst en Hellendoorn hebben gisteren subsidie mogen ontvangen, waardoor in totaal 4 Overijsselse projecten nu kunnen rekenen op een rijksbijdrage.” Iedere Nederlander kan via vanaf nu via www.mooinederlandprijs.nl stemmen welke van de 26 gehonoreerde projecten ons land het mooist maakt. De twee projecten van de provincie Overijssel zijn ‘Stadsassen in Deventer’ en ‘Signatuur voor het Vechtdal’.

Stadsassen Deventer: welkom in Deventer
De provincie Overijssel komt samen met de gemeente Deventer met een plan om de stadsas van Deventer te ontwikkelen tot karakteristieke stadsentree met een goede doorstroming van het verkeer. Bij de ontwikkeling van de omgeving van de stadsas worden de kwaliteiten uit het verleden gecombineerd met eigentijdse plekgebonden ontwerpen, die het onderscheidend vermogen van een wijk versterken. Hierdoor presenteert de stadsas zich als een tijdmachine, die de ontwikkeling van Deventer van Hanzestad, naar de 19e eeuwse industriestad en vervolgens naar moderne dienstenstad weerspiegelt. In de toekomst worden iconen van de stad langs de stadsas gepland, waarbij bijvoorbeeld gedacht wordt aan de herontwikkeling van de oude, beeldbepalende silo. Deze combinatie van kwaliteiten uit het verleden, heden en toekomst zal de stadsas van Deventer vormen tot het visitekaartje van de stad, dat als voorbeeld kan dienen voor andere steden.

Signatuur voor het Vechtdal
Het Vechtdal is een uniek cultuurlandschap met een ongekend hoge dichtheid aan aardkundige, archeologische, historische en ecologische hoogstandjes. Helaas zijn veel mensen niet goed op de hoogte van wat het Vechtdal te bieden heeft. Daarom komt de provincie Overijssel, samen met haar partners binnen het programma Ruimte voor de Vecht met een innovatief plan om de Vechtstreek hiervan bewust te maken. Met behulp van creatieve methoden en technieken wordt een breed gedragen, interactieve en daarmee levende identiteit van het Vechtdal gecreëerd. Door middel van een internetplatform kunnen mensen hun inbreng geven in de landschapsbiografie van het Vechtdal. De biografie wordt daarmee verrijkt en aangevuld. De biografie wordt vervolgens gebruikt als inspirerend kader voor nieuwe ontwikkelingen om de samenhang en ruimtelijke kwaliteit van het gebied te vergroten en de verrommeling in het gebied tegen te gaan.

In totaal ontvangt de provincie Overijssel een bedrag van ruim 180.000 euro.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet