NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

De Kopenhagen Express: boodschap voor een beter klimaat

27 nov 2009

Zaterdag 12 december om 21:00 uur vertrekt vanaf Utrecht Centraal de Kopenhagen Express met 150 prominente gasten waaronder minister Jacqueline Cramer (hoofd van de Nederlandse delegatie), Tweede Kamerleden, EuroparlementariŽrs, journalisten, jongeren, vertegenwoordigers van bedrijven en maatschappelijke organisaties naar de VN- klimaattop in Denemarken. De Kopenhagen Express is een speciale door de Nederlandse Spoorwegen gearrangeerde trein en wordt de langste rijdende petitie ter wereld. Iedereen kan zín persoonlijke boodschap aan de politieke leiders in Kopenhagen via de website van Beat The Heat Now op de trein zetten.

De speciale klimaattrein telt 8 slaap- en 3 restauratierijtuigen. Hij komt om 9.00 uur zondag de 13de op Kopenhagen Centraal. Hier is een speciale ontvangst georganiseerd. De trein gaat zaterdagavond de 19de december terug en komt de 20ste december om 9.00 uur aan op Utrecht Centraal. Hier is dan gelegenheid voor de pers om de treinreizigers te interviewen over hun ervaringen in Kopenhagen. Het vertrek van de trein wordt op Nederland 1 uitgezonden. Door te kiezen voor de trein wordt circa 70% minder CO2 uitgestoten dan per auto of vliegtuig. Daarom hopen de organisatie van Beat the Heat Now en NS dat veel mensen het voorbeeld van minister Jacqueline Cramer om voor de trein te kiezen gaan volgen.

Op de heenreis neemt de Universiteit Utrecht de gasten mee op een bijzondere klimaatreis. Hebben we in 2100 weer palmen op de Noordpool zoals miljoenen jaren geleden? Krijgen we een woestijn in de Amazone als we doorgaan met de kap van het oerwoud? Van de fossiele broeikaswereld van 53 miljoen jaar geleden via de val van het Romeinse Rijk door overexploitatie en verkeerd landgebruik naar de onheilspellende stand van de aarde anno nu. Bezoekers van de trein eten ijs uit de Groenlandse ijskap met daarin luchtbelletjes van 10.000 jaar oud en hebben live contact met een groene criminoloog vanuit het Amazonegebied.

Het vertrek van de Kopenhagenexpress is de finale van het nationale klimaatevenement Beat the Heat Now, een muzikaal en informatief spektakel in drie zalen van de Jaarbeurs in Utrecht met onder meer Pieter Winsemius, Boris, Kasper van Kooten, minister Cramer, Marc Cornelissen, de band Alderliefste, Anna Drijver, bisschop de Korte, Funda Mujde, Leontien van Moorsel, Harm Edens, Daniel Boissevain, Do, Anthonie Kamerling, Agnes Jongerius, Jeroen Koningsbrugge, de burgemeesters Aleid Wolfsen en Ahmed Aboutaleb, de 3Jís, Ruud de Wild en vele, vele anderen.
12 december overdag maakt de Kopenhagen Express een grote tour door Nederland om in te eindigen op Utrecht Centraal, op loopafstand van de Jaarbeurs in Utrecht.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet