NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Kijk dag en nacht mee in acht vogelnesten

25 februari 2010

Vanaf zondag 28 februari kan iedereen volop meegenieten van wat er zich allemaal afspeelt in een vogelnest. Vogelbescherming Nederland heeft webcams opgesteld bij de nesten van de steenuil, torenvalk, kerkuil, ooievaar, boerenzwaluw, koolmees, boomklever en, spectaculair: bij de oehoe. Op www.beleefdelente.nl zijn de avonturen van de vogels 24 uur per dag te volgen. Aanstaande zondag zijn de eerste beelden al te zien als Beleef de Lente een preview heeft en vanaf 1 maart kunnen ook de clips, forums en weblogs op internet en op de iPhone worden bekeken.

Voor het vierde jaar op rij is op www.beleefdelente.nl te zien hoe vogels een nest bouwen, baltsen, eieren leggen, broeden en af- en aanvliegen met voedsel voor hun jongen.
Hoewel de winter nog niet voorbij lijkt hebben de vogels het voorjaar al wel in hun kop: de oehoe (de grootste uilensoort ter wereld, waarvan er slechts enkelen in ons land broeden) zit al te broeden, ook de ooievaar zit op zijn nest, de steenuilen zijn aan het baltsen en de koolmees heeft zijn nestkast al geïnspecteerd.

Op www.beleefdelente.nl zijn vanaf 1 maart dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien en per vogel wordt een weblog bijgehouden door deskundigen van verschillende vogelwerkgroepen. Ook zijn er forums waar kijkers met elkaar kunnen communiceren en vragen kunnen stellen. Dit jaar kunnen kijkers actief meedoen door mee te helpen onderzoeksgegevens te verzamelen waarmee de bescherming van de vogels kan worden verbeterd. Ook kunnen mensen per vogel een donatie doen voor een specifiek doel: € 10 voor 10 m2 leefgebied voor de ooievaar of een nieuwe nestplek voor de torenvalk voor € 25. Nieuw dit jaar is dat Beleef de Lente ook op Twitter kan worden gevolgd.

Vogelbescherming Nederland zorgt er uiteraard voor dat de nesten niet verstoord worden. Zo zijn de camera’s lang voordat de vogels op hun nest aankomen al geïnstalleerd en worden de locaties afgeschermd voor het publiek zodat de vogels in alle rust kunnen broeden. De camera’s blijven tot 1 juli aan.

Beleef de Lente was de voorgaande jaren een groot succes. In 2009 werd de website maar liefst door 900.000 verschillende mensen bezocht.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet