NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Bijvoeren Schotse Hooglanders Veluwezoom niet nodig

31 maart 2010

De kudde Schotse hooglanders op Veluwezoom hoeft niet te worden bijgevoerd, zo stelt de Veterinaire Begeleidingscommissie van Nationaal Park Veluwezoom in een gisteren uitgebracht unaniem advies. Natuurmonumenten neemt dit advies over en zal dus niet tot bijvoeren overgaan. De kudde van zon 125 hooglanders is de winter goed doorgekomen, zo blijkt uit een recente controle door een dierenarts. De commissie constateert dat de wintersterfte iets hoger ligt dan in zachte winters, maar dat dit een normaal beeld is. De dieren bijvoeren is niet nodig, omdat ze inmiddels massaal op de graslanden lopen, waar al voldoende gras van een goede kwaliteit groeit. Er zijn inmiddels zelfs al een aantal kalfjes geboren. Kortom: het is lente in Nationaal Park Veluwezoom. Natuurmonumenten had de Veterinaire Begeleidingscommissie om een advies gevraagd naar aanleiding van de motie in de Tweede Kamer waarin de minister werd verzocht de kudde bij te voeren.

Bijvoeren onder extreme omstandigheden
Natuurmonumenten besteedt veel aandacht aan het welzijn van de kudde hooglanders op Veluwezoom. Zo wordt de conditie van de dieren regelmatig bekeken door een dierenarts. En bij extreme omstandigheden, als het voortbestaan van de kudde in gevaar zou komen, zal Natuurmonumenten s winters ook bijvoeren. Dat was afgelopen winter niet nodig. Bijvoeren gebeurt alleen als het echt noodzakelijk is, omdat er namelijk veel nadelen aan kleven. Er ontstaat onrust in de kudde, de dieren gaan niet meer zelfstandig op zoek naar voedsel en kunnen opdringerig worden richting bezoekers. Daarnaast gaat de populatie onnatuurlijk snel groeien. En dan wordt al gauw de draagkracht van het gebied overschreden. Dat is in het verleden al gebleken.

Unieke kudde
In de uitgestrekte natuur van Veluwezoom kan de kudde op geheel natuurlijke wijze leven. De hooglanders kunnen op Veluwezoom lekker van hun oude dag genieten. Sommige worden wel meer dan 20 jaar! Wie weet nog wat het natuurlijk gedrag van een koe is? Op Veluwezoom kun je het met eigen ogen zien. De kudde kent een duidelijke sociale structuur, met groepjes die door koeien worden geleid en groepen vrijgezelle stieren. Het is bijzonder imposant om het territoriaal gedrag te zien van een stier die loeiend en snuivend probeert om zich een positie te verwerven binnen een door koeien geleide groep. Dergelijk gedrag van hooglanders kun je nergens anders ter wereld aanschouwen.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet