NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Verzet tegen megastallen breed gedragen, ook in wetenschappelijke kring

29 april 2010

Milieudefensie is blij dat ook prominente wetenschappers zich, net als veel andere Nederlanders, scharen achter de oproep om de vee-industrie om te vormen naar een duurzaam systeem.

“Het zijn niet, zoals Gerda Verburg gisteren in het programma NOVA stelde, 'alleen actiegroepen' die willen dat intensieve veehouderij een halt toegeroepen wordt,” stelt Hans Berkhuizen, directeur van Milieudefensie. “Kijk naar alle discussie die er de afgelopen tijd gevoerd is, de burgerinitiatieven tegen megastallen, de gemeenten en provincies die geen megastallen meer willen. Het is treurig dat de minister haar ogen sluit voor iets wat zo leeft onder de bevolking.”

Zo'n honderdvijftig hoogleraren stelden gisteren, in een artikel op de opiniepagina van het NRC Handelsblad, dat' de intensieve veehouderij moet worden gesaneerd en omgevormd tot een dier-, mens- en milieuvriendelijk systeem dat tegemoetkomt aan de natuur en behoeftes van alle levende wezens'. Ze verzetten zich tegen de 'beschamende vee-industrie' met een manifest op http://duurzameveeteelt.nl .

Diervriendelijkheid, milieu, maar ook de volksgezondheid spelen een grote rol in de discussie rond de vee-industrie. Op de mens overdraagbare dierziekten, zoals Q-koorts, vormen een acute bedreiging voor omwonenden van megastallen.

Milieudefensie verzet zich al jaren tegen de vee-industrie en verwelkomt de steun uit wetenschappelijke hoek. Hans Berkhuizen: "De minister schermt telkens met het feit dat de agrarische sector voor 10 procent bijdraagt aan het BNP, maar heeft geen oog voor de maatschappelijke prijs die daarvoor betaald wordt. Zij zou beter moeten nadenken over daadwerkelijke verduurzaming van de landbouw, in plaats van steeds met lapmiddelen te komen en de geluiden uit de samenleving te badineren. Dat is ook in het belang van het boerenfamiliebedrijf, dat door de oprukkende vee-industrie steeds meer in de verdrukking komt.”

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet