NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Linkse partijen meest natuurvriendelijk

16 mei 2010

Het stemgedrag van politieke partijen op de thema’s natuur en landschap laat zien dat de klassieke verdeling tussen links en rechts in de politiek terug is.

Dat zei algemeen directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten zondag in het radioprogramma Vroege Vogels bij de lancering van de speciale verkiezingswebsite stemmetjegroenehart.nl.

Onderzoek
Uit een onderzoek dat natuurorganisaties hebben gedaan, blijkt dat linkse partijen het meest natuurvriendelijk stemmen en de rechtse partijen het minst. ChristenUnie en PvdA zitten in het midden. Dat heeft volgens De Graeff waarschijnlijk te maken met het feit dat deze partijen de afgelopen jaren in een coalitie met het CDA zaten.

Op de rem
Het onderzoek laat zien dat de groene beloftes die partijen in hun verkiezingsprogramma’s opschrijven in de praktijk lang niet altijd worden waargemaakt. De Graeff: “We zijn in de tweede helft van de grote operatie van het herstel van de natuur zijn beland. Het makkelijke werk is gedaan. Nu wordt het menens. Dat zorgt voor spanning. En dan zie je dat partijen als VVD en CDA op de rem gaan staan.”

Zorgvuldig
De scherpe tegenstelling is niet nodig en niet wenselijk, vindt De Graeff. “Ik zie natuurlijk ook wel dat de regelgeving ingewikkeld is en dat de gevolgen niet altijd goed te overzien zijn. Maar als we zorgvuldig te werk gaan, met geduld en met respect voor de mensen die er werken, kunnen we er goed uitkomen.”

Doorgaan
Natuurmonumenten wil, zo zei De Graeff, dat het netwerk van natuurgebieden in ons land, Ecologische Hoofdstructuur geheten, er komt. De afspraak is dat dit netwerk in 2018 een omvang van 728.000 hectare heeft. Daarvoor moet er nog ongeveer 130.000 hectare nieuwe natuur komen. “Het tempo kan misschien wat langzamer”, aldus De Graeff, “maar we moeten doorgaan met het vergroten en uitbreiden van onze natuurgebieden.”

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet