NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

OfficiŽle opening Idahoeve op Tiengemeten

27 april 2010

Dinsdag 27 april was de officiŽle, feestelijke opening van de Idahoeve op Tiengemeten. Deze historische boerderij is de afgelopen jaren verbouwd tot een woonhoeve voor mensen met psychiatrische aandoeningen.

Rehabilitatie
Met de Idahoeve wil Bavo Europoort zich richten op groepen mensen voor wie tot op heden in Nederland weinig mogelijkheden waren voor rehabilitatie. Het gaat voornamelijk om mensen met chronische psychiatrische ziekten of mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Natuur is gezond
Natuur heeft een gezond makend effect op mensen met psychische aandoeningen en beperkingen. Ded bewoners van de Idahoeve krijgen op Tiengemeten de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen en een stap te zetten naar een meer zelfstandig leven. De natuur op het eiland geeft hen de rust en ruimte om zich te oriŽnteren op een nieuwe toekomst.
Natuurmonumenten wil in de toekomst ruimte bieden aan meer zorgboerderijen in en bij natuurgebieden. Dat zei Roline de Wilde, regiodirecteur van Natuurmonumenten bij de opening van de Idahoeve. Het is de eerste zorgboerderij in een gebied van Natuurmonumenten bij de Randstad.

Natuur bespaart kosten gezondheidszorg
De organisatie benadrukt het belang van de helende werking van natuur op mensen. Dit is ook de reden dat ze op dit moment al in vier andere natuurgebieden ruimte biedt aan zorgboerderijen. "Zonder natuur in Nederland zou de begroting voor Volksgezondheid volgens schattingen jaarlijks 2 miljard hoger uitvallen", aldus De Wilde.

Onderhoud aan akkertjes en fietsverhuur
De bewoners van de Idahoeve leveren een maatschappelijke bijdrage. Ze profiteren niet alleen van het natuurgebied, maar dragen ook bij aan het behoud van de historische hoeve en het eiland. Ze gaan helpen bij het snoeien van hoogstamboomgaarden en bij het bewerken van ouderwetse kleinschalige akkertjes. Ook zullen ze service bieden aan de tienduizenden eilandbezoekers door fietsen te verhuren en te onderhouden en door het informatiecentrum en de vakantiewoningen schoon te maken.

"Het leveren van een maatschappelijke bijdrage stimuleert de zelfwaardering van patiŽnten. Door te werken beginnen zij weer verantwoordelijkheden te nemen, leren ze opnieuw sociale contacten te leggen en krijgen zij een gezond dagritme", aldus Marianne van Duijn, bestuurder van Bavo Europoort.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet