NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Zeven bijzondere koereigers bezoeken de Biesbosch

27 aug 2010

Een groep van zeven koereigers verblijft al een paar dagen in en rond de Hengstpolder, een graslandpolder langs de Nieuwe Merwede. Nog niet eerder werd er zo'n grote groep in ons land gezien. De koereiger is ongeveer 50 centimeter groot en is een van de zeldzamere reigersoorten.

De kleine, witte reiger is veel minder aan water gebonden dan andere soorten reigers. Koereigers verblijven in weilanden, cultuurlanden en graslanden waar ze zich te goed doen aan insecten die door koeien, paarden of schapen tijdens het grazen worden opgejaagd. Verder is het van koereigers bekend dat zij soms een stukje 'meerijden' op de rug van een koe of een schaap.

De koereigers die momenteel in de Biesbosch verblijven, fourageren vooral in de omgeving van de Hengstpolder. Dit gebied is voor mensen niet makkelijk toegankelijk. De vogels pendelen regelmatig naar het natuurontwikkelingsgebied Hardenhoek om daar gezamenlijk de nacht door te brengen. In deze tijd van het jaar hebben de koereigers een egaal wit verenkleed met een gele snavel. In het broedseizoen ziet zo'n vogel er echter heel anders uit. Aan de kuif, op de rug en op de borst hangen dan oranje sierveren. De poten en de snavel zijn in deze periode dieprood getint. Een enkele keer worden er in de Biesbosch ook koereigers met zo'n opvallend verenpak gesignaleerd.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet