NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Minister Huizinga prijst bedenker landschapsveilingen

3 sept 2010

Minister Tineke Huizinga van VROM heeft vandaag een Mooi Nederland Pluim uitgedeeld aan Tom Bade, de bedenker van de landschapsveilingen.

Via de landschapsveiling kunnen bedrijven en particulieren het beheer en onderhoud van landschapselementen als heggen, holle wegen, en boomgaarden adopteren. “Prachtig hoe mensen worden verleid tot investeren in het landschap. Zeker in deze economisch schrale tijden is het goed als landschapsbeheer niet alleen aangewezen is op de publieke kas“ , aldus Huizinga.

De eerste landschapsveiling werd in 2007 gehouden in de Ooijpolder, een van de voorbeeldprojecten ‘Investeren in het landschap’ van Mooi Nederland. Tom Bade, directeur van Triple E (Economy, Ecology, Experience), ontwikkelde het samen met Via Natura en ARK Natuurontwikkeling. Deze landschapsveiling was een groot succes en vond navolging in onder andere het Gooi, het Mergelland en zelfs de Verenigde Staten.

Adopteer een heg
Burgers en bedrijven kunnen meedoen via fysieke veilingen in het land of via een website: www.groenegoededoelen.nl. Voor elke aankoop geldt dat de koper het beheer en onderhoud ‘adopteert’ en dus niet letterlijk de eigenaar wordt van het betreffende element. De grond blijft van de eigenaar, maar de ‘koper’ garandeert het beschermen, beheren en ontwikkelen van de unieke, veelal eeuwenoude landschapselementen.

Friese veiling
Minister Huizinga toonde zich verheugd dat ook haar eigen Friesland binnenkort zijn eerste landschapsveiling krijgt. Op 8 september worden elementen geveild van drie eendenkooien nabij Aldtsjerk, Rinsumageest en Engwierum. Huizinga: “Goed om te zien hoe mensen betrokken worden bij het landschap in hun omgeving. Dat is ontzettend belangrijk voor het in stand houden van het draagvlak daarvoor.”

Minister Huizinga deelt elke maand een “Mooi Nederland Pluim” uit om haar bewondering te uiten voor mensen die op een vernieuwende en inspirerende manier Nederland mooier weten te maken.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet