NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Zeer zeldzame paddenstoel duikt na 55 jaar weer op

16 sept 2010

In het Vledderbos (Oost-Groningen) van Staatsbosbeheer is de zeer zeldzame 'dooiergele spatelzwam' (Spathularia flavida) ontdekt. De dooiergele spatelzwam valt vooral op vanwege het bijzonder uiterlijk met een goudgeel spatelvormig 'hoedje' en is sinds 1955 niet meer in Nederland gevonden.

De dooiergele spatelzwam staat op de Nederlandse Rode Lijst voor paddenstoelen als 'verdwenen'. Hoewel deze paddenstoel sinds 1955 niet meer was waargenomen in Nederland, is de zwam nu in grote hoeveelheden aangetroffen in het Vledderbos bij Stadskanaal in Oost-Groningen. De groep van enkele duizenden zwammen is ontdekt door paddenstoelliefhebber Bert Oving.

De paddenstoel komt voor in grote naaldwouden van Noord-Amerika en Europa. Het is niet bekend waarom de zwam in Nederland is verdwenen. De laatste melding dateert van 1955 bij Appelscha. Hoe het kan dat de spatelzwam nu terug is in Nederland, is onduidelijk, maar op de door lariksnaalden gevormde bodem van het Vledderbos lijkt hij het goed te doen.

Gezien de voor paddenstoelen gunstige weersomstandigheden (nat en toch relatief hoge temperaturen) worden in natuurgebieden momenteel vele (zeldzame) soorten gevonden, zoals de kleine barsthoed, de bedrieglijke vezelkop bij de Havelterberg en de inktviszwam op de Veluwe.

In de herfstvakantie op 28 oktober organiseert Staatsbosbeheer in de omgeving een paddenstoelenexcursie langs vele interessante paddenstoelen. Aanmelden bij VVV Sellingen: 0599-322727


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet