NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Weinig oog Europese Commissie voor duurzame landbouw

11 okt 2010

De Europese Commissie kiest niet voor duurzame landbouw. Dat blijkt volgens Milieudefensie uit de uitgelekte voorstellen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van EU-commissaris Dacian Ciolos. De voorstellen zullen klimaatverandering niet tegengaan, de biodiversiteit onvoldoende beschermen en de kleinschalige landbouw niet in stand houden.

Alhoewel de Europese Commissie haar mond vol heeft van een duurzame landbouw en veeteelt in Europa, komt Ciolos niet met concrete voorstellen om dit te bereiken. Milieudefensie vindt dat er een radicale hervorming nodig is om de Europese landbouw te verduurzamen.

Ciolos zet vooral oud beleid voort. Het gaat daarbij onder andere om de massale import van veevoer in de vorm van soja. Voor het voer van Europees vee worden in Zuid-Amerika enorme stukken oerwoud gekapt en boeren van hun land verdreven. In Europa zorgt de mest van deze dieren voor verzuring van de bodem door overbemesting.

Volgens Milieudefensie moet het Europese beleid het boeren mogelijk maken om hun eigen veevoer te verbouwen. Daarvoor moeten boeren een eerlijke prijs voor hun producten kunnen krijgen.

De voorstellen voor het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid komen extra hard aan nadat de Europese Commissie vorige week moest toegeven dat haar doelstelling om het verlies van biodiversiteit te stoppen niet is gehaald.

De hervorming van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid wordt op 17 november officieel gepresenteerd.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet