NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Ruim 25.000 mensen in succesvolle Nacht van de Nacht

31 okt 2010

Kwam het door het droge heldere weer met een prachtige sterrenhemel? Feit is dat afgelopen nacht, de 6e Nacht van de Nacht, opnieuw een record is gevestigd. Meer dan 25 duizend mensen, waaronder veel kinderen, namen deel aan zo’n 300 ‘duistere’ evenementen, verspreid over alle provincies. Ze hebben genoten van een heldere sterrenhemel, mede omdat 130 gemeenten en meer dan honderd bedrijven samen duizenden lampen doofden. Het aantal deelnemers aan dit jaarlijks terugkerende evenement vertoont elk jaar opnieuw een stijging.

De Dom in Utrecht, de Euromast, de Grote Kerk van Naarden en de Eusebiustoren in Arnhem stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen, torens en monumenten. Ook was de verlichting op het productieplatform van de NAM voor de kust van Ameland gedoofd en stonden meerdere vestigingen van Achmea in het donker.
De belangstelling voor de Nacht van de Nacht bij Radio Kootwijk was overweldigend. Terwijl rondom het zendergebouw de vleermuizen rondvlogen, speurden zo’n 450 volwassenen en kinderen door een telescoop de hemel af naar sterren of ze genoten van andere activiteiten zoals een spannende nachtwandeling in de geheimzinnige omgeving. 85 Mensen namen hier deel aan workshops nachtfotografie. In Doepark Nooterhof in Zwolle was het een drukte van belang. Een lange rij kinderen ging op de tast het zintuigenpad af. De donkere circusact met verlichte diabolo's kreeg veel applaus. Bij het Fort bij Krommeniedijk (onderdeel van de Stelling van Amsterdam) verdrongen mensen zich bij de opgestelde sterrenkijkers, voor romantische beelden van de Pleiaden en de manen van Jupiter. ‘Sinds de Eerste Wereldoorlog is het hier niet meer zo druk geweest,’ meldde de organiserende sterrenkundige.

‘Melkweg is als een zilveren vis boven ons’
Een aangeplant polderbos wordt in het donker opeens een echte jungle. Takken, greppeltjes, onverwachte boomstronken. ‘Waar ben jij?’ klonk het in menig bos. Het enige logische antwoord was: ‘Ongeveer twee bomen achter je.’ Bij de Oostvaardersplassen werden met een batdetector vleermuizen opgespoord. ‘De Melkweg is als een zilveren vis boven ons,’ smste een enthousiaste deelnemer.

Doe tot 10 november mee met sterren tellen
Tot 10 november kan iedereen in heel Nederland nog meedoen aan de Nacht van de Nacht Sterrentelling. Inmiddels zijn ruim 500 waarnemingen binnen. Hoe donker is het bij jou in de buurt? Kijk tijdens een heldere nacht naar de sterrenhemel en help mee te onderzoeken hoe donker het nog is in Nederland. Meedoen is eenvoudig. Kijk voor tips, instructies en het invulformulier op www.nachtvandenacht.nl. De uitkomsten van de sterrentelling worden gebruikt om bij lokale overheden en bedrijven aandacht te vragen voor maatregelen om onnodige verlichting tegen te gaan.

Altijd donker
Met de Nacht van de Nacht vragen De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. En het blijft niet bij één nacht. Steeds meer bedrijven en gemeenten nemen structurele maatregelen om onnodige en hinderlijke verlichting tegen te gaan. Zo pakt Deloitte de verlichting van haar gebouwen aan, plaatst de gemeente Zaanstad dimbare verlichting langs de provinciale weg en dooft of dimt de gemeente Groningen de aanlichting van gemeentelijke gebouwen.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet