NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Eindhoven heeft miljoenen euro’s beschikbaar voor meer groen in de stad

11 okt 2010

Eindhoven dingt mee naar de titel ‘Groenste Stad van Nederland’ van de nationale groencompetitie Entente Florale. Deelname aan de wedstrijd past in het beleid van de stad. Er zijn miljoenen euro’s beschikbaar voor meer groen in de binnenstad, wijkvernieuwingsprojecten en revitalisering van bomen.

Eén derde van de openbare ruimte in Eindhoven is ‘groen’ en er staan zo’n 80.000 bomen van ruim 500 soorten. Geen wonder dat Eindhoven meedingt naar de titel ‘Groenste stad van Nederland’. Stichting StadsBomen Eindhoven hoopt dat het meer is dan een hype.

Eindhoven heeft een naam hoog te houden. Al ruim zestig jaar staat Eindhoven bekend als ‘groene’ stad. Terwijl in de wederopbouwperiode elders vrij eentonig stadsgroen werd aangeplant waarbij vooral het kostenaspect voorop stond, werden hier kosten nog moeite gespaard om fraaie parken aan te leggen.

Het openbaar groen uit die tijd kent een ongeëvenaarde variatie en soortenrijkdom, en is architectonisch van hoge kwaliteit. Het brein hierachter was dendroloog (boomkundige) Frans Fontaine, die zich gesteund wist door de familie Philips.

Nut van bomen in de stad
Peter Hallmann, Stichting StadsBomen Eindhoven (SSBE), vertelt over het nut van bomen in de stad. Hoe mooi ze zijn, en hoe ze luchtvervuiling tegengaan. “Bij de gemeente is men de laatste tien jaar steeds attenter geworden wat betreft het openbaar groen. Er liggen een paar goede beleidsnota’s zoals het ‘Groenbeleidsplan’ en het ‘Bomenbeleidsplan’, en wij worden vaak geraadpleegd. Wij beschikken over een netwerk van bomenexperts en kunnen de gemeente vaak professioneel adviseren.” Desondanks blijkt het aan de uitvoering van die goede plannen nogal eens te schorten. “De grootste bedreigingen voor bomen zijn graafwerkzaamheden en verwondingen die ontstaan bij bouwactiviteiten. Er zijn goede richtlijnen en de handhaving is sterk verbeterd, toch blijft waakzaamheid geboden.”

Groenvoorziennig op de agenda gezet
Volgens Hallmann hebben de opeenvolgende wethouders de laatste jaren de groenvoorziening weer op de agenda gezet. “Wethouder Mary-Ann Schreurs wil dat de verbindingswegen van de voormalige Eindhovense dorpen naar het centrum van de stad – radialen – weer net zo boomrijk worden als vroeger. De radiaalstructuur is typisch voor Eindhoven.” Voorbeelden van wegen waarlangs de bomenrijen in de loop van de tijd (deels) verdwenen, zijn de Heezerweg, de Hastelweg en de Woenselsestraat. “Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld de Woenselsestraat met behulp van bomen weer één geheel wordt.”

Winnen van Entente Florale
Als ‘Groenste Stad van Nederland’ heeft Eindhoven dus heel wat te bieden. De grote diversiteit aan bomen is een voorbeeld voor andere steden. Hallmann: “Het winnen van de Entente Florale competitie zou natuurlijk een grote opsteker zijn. Maar nog mooier zou het zijn als een zorgvuldige omgang met onze groene omgeving vanzelfsprekend wordt.”


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet