NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Nieuwe Hollandse Waterlinie kandidaat Werelderfgoedlijst

16 nov 2010

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is uitgekozen als een van de negen Nederlandse gebouwen en plekken die het verdienen om te worden toegevoegd aan de Unesco-Werelderfgoedlijst. Een commissie onder leiding van Joan Leemhuis-Stout zal de negen kandidaten voordragen aan het kabinet.

Momenteel staan er wereldwijd 911 erfgoederen op de Unescolijst. De status heeft vooral een toeristische waarde. Nederland heeft negen monumenten op de Werelderfgoedlijst. Dat zijn onder meer de Amsterdamse grachtengordel, de Waddenzee en het Rietveld Schröderhuis.

Voorlopige lijst
Het kabinet streeft ernaar om de voorlopige lijst voor 1 april aan te bieden aan het Werelderfgoedcentrum in Parijs. Vervolgens zullen de kandidaten in de loop van de komende tien jaar daadwerkelijk worden genomineerd. In welke volgorde dat gebeurt, bepaalt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Naast de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn onder andere de Noordoostpolder, het Teylers Museum in Haarlem en de Van Nellefabriek in Rotterdam genomineerd. De Romeinse Limes kreeg van de commissie een eervolle vermelding.

Rijksmonument Nieuwe Hollandse Waterlinie
In 2009 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie als rijksmonument aangewezen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit betekent dat nagenoeg alle bouwwerken in de Waterlinie beschermd worden. Hiermee is de Nieuwe Hollandse Waterlinie met haar 46 forten, vijf vestingsteden en honderden bunkers, sluizen en dijken het grootste monument van Nederland.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet