NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Saba Bank aangewezen tot beschermd natuurgebied

21 dec 2010

De Saba Bank bij de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) is door staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) aangewezen tot beschermd natuurgebied.

Het is voor tankers, cruiseschepen en andere grote vrachtschepen verboden om in het aangewezen gebied voor anker te gaan. De regeling gaat per 21 december in.

De Saba Bank is een uniek en belangrijk natuurgebied. Niet alleen vanwege de unieke biodiversiteit, maar de Saba Bank is het op 3 na grootste ondergedoken nog groeiende atol - onderwater koraaleiland - in de wereld. Recente onderzoeken van de Saba Bank hebben aangetoond dat de biodiversiteit van de bank ongekend rijk is. Deze rijke biodiversiteit vormt een natuurlijke hulpbron voor de gehele regio voor nieuwe aanwas van vis-, kreeft- en schelpenpopulaties en koralen.

Kwetsbaar
De uitgestrekte koraalriffen, visgronden en wiervelden op de bank zijn kwetsbaar voor schade met name door ankers van tankers en andere grote vrachtschepen. De zware ankerkettingen die over de bodem schuren richten veel schade aan. Maar ook vervuiling door afvalwater van schepen of onderhouds- of verfwerkzaamheden aan voor anker liggende schepen vormen een gevaar.

De regeling verbiedt deze schepen om in het aangewezen natuurgebied voor anker te gaan. Zo wordt deze unieke en rijke biodiversiteit veiliggesteld en duurzame visserij mogelijk gemaakt.

Staatssecretaris Henk Bleker maakt de aanwijzing van het natuurgebied Saba Bank vandaag bekend in de Staatscourant.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet