NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Doe mee aan de Nationale Tuinvogeltelling op 22 en 23 januari a.s.

17 jan 2011

Het weekend van 22 en 23 januari a.s. staat volop in het teken van tuinvogels. Vogelbescherming Nederland organiseert dan samen met SOVON Vogelonderzoek Nederland voor de 8e keer op rij de Nationale Tuinvogeltelling. Iedereen kan meedoen aan dit jaarlijkse evenement, door een half uur lang alle vogels die ze in hun tuin of op het balkon zien te noteren en de resultaten door te geven op www.tuinvogeltelling.nl. De ingestuurde gegevens worden gebruikt voor onderzoek naar vogels en daarnaast wordt aan de hand van alle waarnemingen de Nationale Tuinvogel Top Tien samengesteld.

Iedereen kan meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling, zowel kinderen als volwassenen. In het weekend van 22 en 23 januari tellen deelnemers een half uur lang, vanuit de huiskamer, alle vogels die langskomen. De resultaten worden ingevuld op www.tuinvogeltelling.nl. De ingestuurde gegevens worden gebruikt voor onderzoek door SOVON Vogelonderzoek Nederland. Hoe meer mensen meetellen, hoe meer inzicht verkregen wordt in de ontwikkelingen van aantallen en soorten vogels.

Daarnaast wil Vogelbescherming met de Tuinvogeltelling mensen laten ervaren dat vogels rondom huis veel plezier kunnen geven. Vogels gelden als een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het groen in de omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in een groene omgeving wonen, gezonder zijn.

Op de website www.tuinvogeltelling.nl kunnen mensen een online vogelgids bekijken waarin de verschillende soorten tuinvogels staan omschreven, met afbeelding en met geluid. Op de website staat ook beschreven hoe precies geteld moet worden en er staan tips hoe je vogels naar je tuin kunt lokken.

Vorig jaar deden ruim 37.000 mensen mee met de Tuinvogeltelling en werden er maar liefst 82 soorten vogels geteld. De top drie bestond uit de huismus, koolmees en merel. De grote vraag dit jaar is hoe de top 10 er nu na de winterperiode van afgelopen december uitziet. Benieuwd? Tel mee, doe mee!


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet