NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Grote belangstelling voor actie Hart voor Natuur

2 jan 2011

Boswachters, natuurgidsen en vrijwilligers hebben zondag 2 januari circa 40.000 bezoekers ontvangen met een Nieuwjaarsgroet en warme chocolademelk bij de actie Hart voor Natuur. Geholpen door het prachtige winterweer zijn vele Nederlanders zondag naar buiten gegaan voor een frisse neus. Op ruim 150 plekken verspreid door heel Nederland werden zij dus warm ontvangen bij een knisperend vuurtje.

Positieve reacties
Met de actie vroegen de organisatoren aandacht voor de toekomst van de natuur en het landschap; juist in tijden van bezuinigingen. Nagenoeg alle bezoekers ondersteunen de actie van harte en reageerden positief. In Nationaal Park Veluwezoom vormden honderden mensen een hart waarmee zij de actie letterlijk ondersteunden.
Hart voor Natuur is een coalitie van ruim twintig natuur- en milieuorganisaties, die de handen ineen geslagen hebben voor de toekomst van de natuur en het landschap in Nederland.

Reacties uit de politiek
Ook diverse politici hebben gereageerd op en/of meegeholpen bij de actie. Zo gingen Job Cohen (PvdA) en Emile Roemer (SP) aan de slag op de Veluwezoom en bracht Alexander Pechtold (D66) een bezoek in Renkum. Liesbeth van Tongeren (GL) was te vinden het Diemerbos bij Amsterdam.

Job Cohen (PvdA):
“Natuur is geen linkse hobby. Natuur is geen rechtse hobby. Het is sowieso geen hobby. Het is een noodzakelijke basisvoorziening voor ons allemaal.” Cohen kondigde aan dat de PvdA een Wet op de BasisNatuur gaat indienen om het herstel van de natuur te beschermen tegen “de wispelturigheid van de politiek”. In deze wet moet komen te staan welke natuurgebieden er moeten komen in Nederland. “Dan nemen we de tijd, maar we houden allemaal vast aan het einddoel.”

Emile Roemer (SP):
"Ik heb een boodschap voor Mark Rutte. Ik kom uit het onderwijs: ‘Hart’ schrijf je met een ‘t’ en niet met de ‘d’. Bouwen aan de natuur duurt jaren, afbraak is zo gebeurd.”

Alexander Pechtold (D66):
“De bezuinigingen op natuur zijn ondoordacht, werk van decennia staat op het spel. Het kabinet moet oppassen natuur politiek te maken; natuur is van ons allemaal!’

Cees Veerman (CDA)
Cees Veerman, voorzitter van Natuurmonumenten en oud-minister van landbouw en natuur, zei in een reactie: “Het is een duidelijk signaal dat zoveel mensen vandaag voor de natuur zijn opgekomen. Rentmeesterschap is een belangrijke waarde en niet iets waar je zomaar mee kunt stoppen. We moeten ervoor zorgen dat er straks ook nog natuur is voor onze kinderen en kleinkinderen."

Onno Hoes (VVD)
Onno Hoes, burgemeester van Maastricht en oud-gedeputeerde van Brabant: “Het toenemende verlies aan biodiversiteit is een vergeten crisis in Nederland en als voorzitter van de Coalitie Biodiversiteit roep ik iedere Nederlander op zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor de natuur.”


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet