NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

‘Vroege Vogels’ start groots project ‘Tuinreservaten’

5 mrt 2011

Een coalitie onder aanvoering van VARA’s ‘Vroege Vogels’ begint dit voorjaar met Tuinreservaten.nl. Vanaf zondag 6 maart, de eerste zondag van de (meteorologische) lente zet zij zich in voor vergroening via een uniek multimedia-project. ‘Vroege Vogels’ zal op radio en televisie wekelijks aandacht schenken aan het project, met tips, voorbeeldtuinen, plantadviezen en tuindieren. Iedere Nederlander met een tuin of tuintje kan meedoen en dat tonen door een speciaal Tuinreservaten-bordje. Tuinbezitters die aan een aantal simpele voorwaarden willen voldoen kunnen participeren in dit project. Samen maken zij een netwerk van ‘stepping stones’ dat plant en dier grote kansen biedt.

De natuurvriendelijke tuin
Van de 7 miljoen woningen in Nederland (gegevens CBS 2009) hebben er 5,1 miljoen een tuin of tuintje: al met al vele honderden vierkante kilometers. De vijf miljoen particuliere tuinen in ons land worden almaar belangrijker voor de biodiversiteit. Voor steeds meer planten en dieren is de natuur rond de bebouwing hun belangrijkste leefgebied. Was de merel een eeuw geleden een schuwe bosvogel, anno 2011 zijn de tuinen bij elkaar minstens even belangrijk voor deze vogel als alle officiële natuurgebieden. De trends in tuinenland zijn echter grijs: bestrating en loungebanken nemen de plaats in van flora en fauna. Vogelbescherming, Zoogdiervereniging, Vlinderstichting, RAVON, Vivara en Groei & Bloei bundelen hun inspanningen om met ‘Vroege Vogels’ de natuurvriendelijke tuin te promoten.

De ecologische hoofdstructuur van stadsnatuur
Nu de overheid steeds minder geld over heeft voor natuur is het hoog tijd om de kleine stukjes groen zo natuurlijk mogelijk in te richten en met elkaar te verbinden. Een ecologische hoofdstructuur van stadsnatuur. Tuinreservaten bundelt de krachten van de groene tegenstroom. Ook voor de waterhuishouding van Nederland is de natuurlijke tuin een groot winstpunt. Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu deed op 1 december vorig jaar een oproep om te stoppen met het betegelen. Verstening betekent dat neerslag te snel afwatert op de riolering. Forse regenbuien, die door klimaatverandering vaker vallen, overbelasten de riolen en zorgen voor plaatselijke overstromingen. Groene tuinen vormen een spons die de regen opvangt en langzaam naar het grondwater laat doorsijpelen.

Zondag 6 maart gaat de actie en website tuinreservaten.nl van start. ‘Vroege Vogels TV’ is vanaf 15 maart iedere dinsdag om 19.20 uur bij de VARA op Nederland 2 te zien en ‘Vroege Vogels Radio’ is iedere zondag vanaf 8.00 uur te beluisteren op Radio 1.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet