NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Meer dan 50 duizend mensen genieten live mee van oehoejong uit ei

1 april 2011

Het eerste kuiken van Beleef de Lente is geboren! De oehoe had de primeur, gisteravond kroop het eerste jong uit het ei. Meer dan vijftigduizend mensen zagen op www.beleefdelente.nl hoe de moeder vervolgens de eierschaal voor de cameras oppeuzelde en het kopje van het jong in beeld verscheen. Beleef de Lente is het succesvolle webcamproject van Vogelbescherming Nederland. Sinds de cameras eind februari aangezet zijn, is de oehoe al meer dan 2 miljoen keer bekeken.

De verwachting was dat het eerste oehoejong geboren zou worden over een kleine week, maar gisteravond rond half zes was het al zo ver. In beeld is duidelijk te zien hoe de moeder de eierschaal op eet. Dat doet ze om geen opvallende eierschalen in het nest achter te laten en alle kostbare mineralen en voedingsstoffen te benutten. Gedurende de avond en de nacht verscheen het koppie van het jong meerdere malen in beeld. De filmpjes met deze beelden zijn te zien op www.beleefdelente.nl/oehoe

De oehoe is de grootste uil van Europa, zijn spanwijdte is meer dan 1 meter 60. Deze uil is de wolf onder de vogels en heeft klauwen zo groot als de hand van een volwassen man. In Nederland broeden maar 8 paartjes, in steengroeven in Zuid-Limburg en Gelderland. Hoeveel eieren het paartje van Beleef de Lente heeft gelegd is nu nog moeilijk te zien. Meestal krijgen oehoes 2 tot 4 jongen.

Het populaire Beleef de Lente van Vogelbescherming is bezig aan zijn vijfde seizoen. Via acht webcams kan iedereen tijdens het broedseizoen dag en nacht gluren in de nesten van acht vogels. De cameras blijven aan tot 1 juli.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet