NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Westerbroek dupe van bemoeienis Tweede Kamer

8 mrt 2011

Inwoners van Westerbroek in Groningen zijn ontstemd over de bemoeienis van de Tweede Kamer met de aanleg van een natuurverbinding tussen het Zuidlaardermeer en Midden Groningen.

Deze week stelde kamerlid Ad Koppejan kamervragen hierover. Het Kamerlid suggereert dat er weerstand is tegen de aanleg van deze natte as en vroeg staatssecretaris Bleker af te zien van financiering van dit specifieke project.

Draagvlak
Dorpsbelangen Westerbroek is teleurgesteld dat door deze bemoeienis en die van Bleker de aanleg van de natuurverbinding mogelijk vertraagd wordt. ‘Een paar boeren in Scharmer-Harkstede hebben moeite met de plannen, maar dat betekent niet dat er geen draagvlak in de streek is,’ vertelt Jaap Westerdiep. Hij is voorzitter van dorpsbelangen Westerbroek. ‘Westerbroek is juist heel blij met de komst van de natuurverbinding en een fietsbrug over het spoor.’ De natuurverbinding helpt straks niet alleen dieren als bever en otter van het ene natuurgebied naar het andere, maar ook de inwoners van Westerbroek.
Regiodirecteur Wilfred Albas van Natuurmonumenten verbaast zich over de rol van Koppejan. ‘De regie ligt in de provincie en daar lossen we het samen op. De gebiedscommissie Westerbroek, waar de landbouw in is vertegenwoordigd, staat unaniem achter de plannen. Alles gaat op basis van vrijwilligheid.’

Pragmatische aanpak
Provincie Groningen werkt al ruim tien jaar aan de verbindingszone. Als gedeputeerde stelde Bleker in de beginfase een pragmatische aanpak voor, door de plek van de natuurverbinding af te laten hangen van de mogelijkheden voor grondaankoop. ‘Nu dat is gelukt verwachten we van de staatssecretaris Bleker dat hij het plan ook steunt,’ zegt Alblas. De fietsverbinding is op verzoek van Dorpsbelangen Westerbroek aan het plan toegevoegd. ‘Over het spoor ligt een prachtig fietspad door de natuur. Daar kunnen we nu niet komen.’ Westerdiep hoopt dat Bleker snel de provincie de ruimte geeft om door te gaan. ‘Wij hebben voorgesteld om voor het maken van de fietsbrug een offerte bij de scheepswerf te vragen. Die kunnen dat goedkoop en zo draagt het bij aan de lokale werkgelegenheid.’


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet