NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Overijssel pakt eikenprocessierups aan

15 april 2011

De provincie Overijssel gaat ook dit voorjaar de eikenprocessierups bestrijden, die aanwezig is in eikenbomen langs provinciale wegen. De bestrijding vindt plaats bij wandel- en fietspaden. De rups heeft brandharen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, zoals jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. Overlast is er niet alleen bij aanraking van de rups, maar de brandharen worden ook via de lucht verspreid.

De provincie bestrijdt de rups op twee manieren. In april en mei wordt op ongeveer 90 locaties langs 28 provinciale wegen een biologisch bestrijdingsmiddel (Xentari BT) ingezet, dat niet schadelijk is voor de gezondheid. Het bestrijdingsmiddel gaat in het eikenblad zitten en is dodelijk voor de rups als hij ervan eet. Dit voorkomt dat de rups tot wasdom komt en haren kan verliezen. Op locaties waar de rupsen zich wel ontwikkelen en overlast bezorgen voor fietsers en voetgangers laat de provincie de rupsen vanaf half juni verwijderen met een rupsenzuiger. Dit is een soort grote stofzuiger, waarmee de rupsen weggezogen worden. De firma Wolterinck uit Beltrum voert de bestrijding van de rupsen uit.

Eikenbomen, waar de eikenprocessierupsen in voorkomen, zijn te herkennen aan de nesten op de stam of op de dikke takken. De nesten zijn dichte, witte spinsels. Met borden worden de weggebruikers gewezen op de bestrijdingsactie.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet