NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Zeearenden Oostvaardersplassen broeden voor zesde keer met succes

19 april 2011

Voor het zesde opeenvolgende jaar broedt het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen, natuurgebied van Staatsbosbeheer tussen Almere en Lelystad, met succes. Luchtfoto's laten zien dat er prooien op het nest liggen. Dat is het teken dat er jongen zijn. Het is nog niet te zien hoeveel jongen er zijn. Alle jaren hadden de vogels een jong, behalve in 2008. Toen kropen er maar liefst twee jongen uit een ei.

Jongen
En jong is vrij normaal voor een zeearendenpaar. Twee jongen komt regelmatig voor, drie hoogst zelden. De zeearenden broeden op het nest dat ze de eerste twee keer in gebruik hadden. Het nest dat ze afgelopen jaren gebruikten is vorig jaar door een storm vernield.

Zesde keer
Het is alweer de zesde keer dat zeearenden (Haliaeetus albicilla) in de Oostvaardersplassen broeden. Direct de eerste broedpoging in 2006 was een succes. Vorig jaar deed ook een zeearendpaar in het Lauwersmeer een broedpoging, maar dat ei bleek niet bevrucht. Ook dit jaar broeden er zeearenden in het Lauwersmeer. Zij zijn wat later begonnen met broeden, dus dat is nog even afwachten. Staatsbosbeheer hoopt begin mei te kunnen zien of er een jong is. Dat is te zien aan het brengen van prooien naar het nest.

Oostvaardersplassen
Staatsbosbeheer is blij dat de zeearend ook dit jaar weer in de Oostvaardersplassen broedt. De vogel voelt zich in het grote natuurgebied thuis. Aan rust, voedsel en ruimte ontbreekt het de vogels in de Oostvaardersplassen niet. Op de website van Staatsbosbeheer, www.staatsbosbeheer.nl, staan dossiers over de zeearend en natuurgebied de Oostvaardersplassen. Ook is er een compilatie van de webcam-beelden uit 2007 te bekijken. Toen broedden de zeearenden in het zicht van de webcam van Staatsbosbeheer. Bij het huidige nest staat geen webcam.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet