NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Duurzaamheidscertificaat palmoliegigant opgeschort na klacht Milieudefensie

6 april 2011

Het duurzaamheidscertificaat van het Maleisische palmoliebedrijf IOI is door de Round Table on Sustainable Palmoil (RSPO) met onmiddelijke ingang opgeschort. Dit na een klacht over greenwashing die Milieudefensie en verschillende internationale organisaties twee weken geleden hebben ingediend. De palmolieproducent vraagt certificering aan voor bepaalde locaties, terwijl op andere locaties mileunormen en mensenrechten worden geschonden. IOI is de grootste leverancier van palmolie aan Nederland. In Zaandam is een dochterbedrijf van IOI gevestigd dat opereert onder de naam Loders Croklaan. Het Maleisische bedrijf levert onder meer aan Unilever, dat van haar leveranciers duurzaam gecertificeerde palmolie eist.

De RSPO concludeert naar aanleiding van de klacht van Milieudefensie en anderen dat het palmoliebedrijf de RSPO gedragscode op twee punten heeft geschonden. Het bedrijf doet te weinig om conflicten over landgebruik met de lokale bevolking op te lossen en om ontbossing te voorkomen. Milieudefensie wil onder meer dat de RSPO IOI dwingt om land terug te geven aan de bevolking van het dorp Long Teran Kanan in de Maleisische provincie Sarawak. Volgens een gerechtelijke uitspraak heeft IOI dat land onrechtmatig in gebruik genomen voor de teelt van oliepalmen. Daarnaast roept Milieudefensie de RSPO op om er scherp op toe te zien dat IOI voor de aanleg van palmolieplantages geen bos meer kapt en geen veenland meer drooglegt.

Geert Ritsema van Milieudefensie: “Dit is voor het eerst dat de palmolieindustrie via de RSPO serieus ingaat op een klacht van maatschappelijke organisaties. Wij roepen de RSPO op niet alleen haar tanden te laten zien maar ook door te bijten. Doet ze dat niet, dan komt de geloofwaardigheid van duurzame palmolie ernstig in het gedrang.”

IOI krijgt van de RSPO tot 2 mei de tijd om met een oplossing voor de geconstateerde klachten te komen. Lukt dit niet, dan zal de RSPO overwegen om verdere sancties tegen het bedrijf in te stellen. Dat kan onder meer betekenen dat het duurzaamheidscertificaat van het bedrijf definitief wordt ingetrokken. Dat laatste kan gevolgen hebben voor het marktaandeel van het bedrijf.

De uitspraak van de RSPO is hier te vinden: http://www.rspo.org/?q=content/announcement-ioi-rspo-grievance-panel-breach-rspo-code-conduct-23-certification-systems-424-

Milieudefensie bracht eerder al een onderzoek naar het niet-duurzaam handelen van IOI naar buiten: http://milieudefensie.nl/publicaties/rapporten/too-green-to-be-true/view


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet