NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Insecten winnen Rotbeesten Top 50

24 april

Insecten zijn de meest gehate dieren van Nederland. In de verkiezing van de Rotbeesten Top 50 die door het programma Vroege Vogels werd georganiseerd haalden deze diersoorten absoluut de meeste stemmen. Alleen de hond en de kat voorkomen dat de Top Tien geheel door insecten is ingenomen. Met de de ziekteverspreider de teek aan kop: bijna 20% van alle stemmen. In totaal zijn in twee maanden 48.202 stemmen uitgebracht en de teek haalde er 9457 van binnen. In Vroege Vogels is zondagochtend op Radio 1 de hele Top 50 uitgezonden.
1. Teek 9457
2. Steekmug 5858
3. Daas 2491
4. Wesp 2277
5. Hond 1822
6. Zilvervisje 1764
7. Kat 1744
8. Eikenprocessierups 1609
9. Vlo 1534
10. Hoofdluis 1473

Opmars van de recente exoten
Eindredacteur Joost Huijsing: “Bijzonder is dat de eerste plaats is behaald door een dier dat 25 jaar geleden nog nauwelijks bekend was. Pas sinds in de jaren tachtig de opmars van de ziekte van Lyme begon, die door de teek wordt verspreid, is deze kleine spinachtige ‘populair’ geworden. Ook tijgermug, varroamijt, Amerikaanse rivierkreeft, halsbandparkiet en Nijlgans zijn nieuwkomers, die een kwart eeuw geleden vrijwel niet voorkwamen.”
“Opvallend is dat ongewervelde dieren het meest gehaat worden. In de Top 50 komen 9 zoogdieren voor en 11 vogels, maar de insecten, spinnen, mijten en weekdieren zijn absoluut het minst geliefd. Vissen vielen zelfs helemaal buiten de boot. Erkende plaagdieren zoals muskusrat en vos scoorden laag.”

Waar bleef de mens?
“We zijn overspoeld met reacties over de rol van de mens. Met veel uitroeptekens en hoofdletters. Waarom mocht er niet op de mens gestemd worden? Want de mens is toch het enige echte Rotbeest. Daar is de redactie van Vroege Vogels het natuurlijk mee eens, geen enkel ander dier doet zoveel slechts voor de aarde en voor andere soorten. Veel soorten in de lijst zijn pas plaagdier geworden omdat de mens daar de omstandigheden voor creëerde. Dat wordt ook benadrukt door het Kenniscentrum Plaagdieren. Maar…. dit was een verkiezing door mensen en je mag niet op jezelf stemmen. Volgende keer mogen de insecten stemmen en dan wint gegarandeerd Homo sapiens.”

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet