NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Werkgestraften ingezet bij onderhoud natuur Staatsbosbeheer

22 juni 2011

Werkgestraften van Reclassering Nederland gaan Staatsbosbeheer helpen bij het onderhoud van openbare natuurgebieden.

'Van het opruimen van zwerfvuil in bossen tot het onderhoud van openbare natuurgebieden van Staatsbosbeheer: met nuttig werk bewijzen daders een dienst aan de samenleving', aldus Sjef van Gennip, algemeen directeur van Reclassering Nederland. 'Wij zien onze samenwerking met Staatsbosbeheer als een goede kans om te laten zien dat werkgestraften iets zichtbaars terugdoen voor de maatschappij.'

Staatsbosbeheer werkt nauw samen met verschillende organisaties die maatschappelijk verantwoorde projecten uitvoeren. Zo heeft Staatsbosbeheer in heel Nederland wekelijks groepen veroordeelden aan het werk. Zij verwijderen plantengroei op fietspaden, snoeien bomen en struiken en onderhouden wandelpaden en parkeerplaatsen.

Het beheer van natuurgebieden vraagt veel mensenhanden. Staatsbosbeheer is dan ook blij met de hulp. Werkgestraften doen op deze manier iets terug voor de samenleving. Op een aantal plekken werken werkgestraften al in de natuur, maar de samenwerking tussen Reclassering Nederland en Staatsbosbeheer krijgt een structureel karakter en wordt landelijk geÔntensiveerd.
In Almere worden al langer werkgestraften ingezet voor onderhoud aan de zogeheten Genenbank. Dit is een stuk grond van 20 hectare waar Staatsbosbeheer bedreigde boomsoorten en planten heeft neergezet. Ook in Wieringen en Schoorl zijn wekelijks werkgestraften aan het werk om te snoeien, ruiter- en wandelroutes te onderhouden of rasters te repareren. In het Kuinderbos is met de inzet van werkgestraften bijvoorbeeld een 2,2 km lang paddenscherm geplaatst. Hier worden amfibieŽn dus niet meer doodgereden door auto's.

Reclassering Nederland en Staatsbosbeheer tekenen vanmiddag de overeenkomst op stadslandgoed De Kemphaan in Almere, waar werkgestraften aan het werk zullen zijn.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet