NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Uitgestorven antilope maakt uniek herstel door

16 juni 2011

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een in het wild uitgestorven diersoort zich weten te herstellen tot de status van kwetsbare soort. Het gaat om de Arabische oryx, waarvan het laatste wilde exemplaar begin jaren zeventig werd afgeschoten. Dankzij fokprogrammas in gevangenschap, een herintroductie in het wild en intensieve bescherming lopen er op dit moment weer meer dan 1000 exemplaren van deze antilopesoort rond op het Arabische schiereiland.

Dat heeft IUCN (International Union for Conservation of Nature) donderdag bekend gemaakt. Uit de bijgewerkte IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten blijkt dat de Arabische oryx zijn beschermingsstatus de laatste jaren met drie plaatsen heeft kunnen verbeteren, van uitgestorven in het wild via ernstig bedreigd en gewoon bedreigd is de status op de IUCN Rode Lijst sinds dit jaar verbeterd tot kwetsbaar. Het is voor het eerst dat een dier zo sterk terugkomt.

Ondanks het succes van de Arabische oryx groeit de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten nog steeds. Zo zijn er dit jaar 19 soorten amfibieŽn (kikkers, padden en salamanders) op de lijst bijgekomen. Van deze 19 soorten zijn er 8 ernstig bedreigd. Een geschatte 41 procent van alle soorten amfibieŽn is met uitsterving bedreigd. Hun leefgebieden verdwijnen en de diersoorten hebben te kampen met vervuiling, ziektes en bedreiging door invasieve soorten (exoten).

Door het toedoen van de mens verdwijnen plant- en diersoorten volgens IUCN op dit moment 100 tot 1000 keer sneller dan zonder menselijk handelen.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet