NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Wat doe jij uit op 10 oktober?

30 juni 2011

‘10:10 The Energy Challenge’ lanceert op 10 oktober 2011 de nationale elektriciteitsmeter en daagt direct heel Nederland uit om deze omlaag te brengen. Hoe? Gewoon door iets uit te doen. Samen met  partnerorganisaties en diverse gemeenten,  roept 10:10 (voluit 10:10 The Energy Challenge) iedereen op om maximaal elektriciteit te besparen door bewust gebruik van elektrische apparaten en door iets ‘uit te doen’. Of we er in slagen om die dag de meter omlaag te brengen is natuurlijk de grote uitdaging en voor iedereen te zien via live registratie.  10:10 nodigt iedereen uit om aan deze actie mee te doen, thuis en op het werk.

Ieder jaar wordt er meer elektriciteit verbruikt en lopen de meters  op, en dat terwijl we voor een gezond klimaat juist minder elektriciteit zouden moeten verbruiken. Met een nationale elektriciteitsmeter maken we het verbruik inzichtelijk. Via live registratie zien we wat we uitdoen. Landelijk, maar ook op lokaal niveau (steden).

Een aantal gemeenten speelt een voortrekkersrol bij het mobiliseren van inwoners en gemeentelijke instanties voor ‘Wat doe jij uit?’. Den Bosch, Haarlemmermeer en Nijmegen hebben zich als eersten aangemeld. De campagne wordt verder tot een succes gemaakt door 10:10 partnerorganisaties VARA, Hivos, Microsoft, de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, Milieu Centraal, Dagblad Spits en door de ca. 10.000 deelnemers aan 10:10 The Energy Challenge.

Waarom iets uit doen?
Samen geven we de wereld een signaal: energiebesparing is noodzakelijk én mogelijk! Genoeg gepraat, aan de slag. Dat is immers goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. De ambitie van deze 10:10 actie is:

Discussie over klimaatverandering en energiebesparing versterken

Tips verspreiden hoe mensen thuis, bedrijven, gemeenten elektriciteit kunnen besparen

Laten zien dat het mogelijk en zelfs gemakkelijk is om elektriciteit te besparen

Signaal afgeven dat energiebesparing noodzakelijk en mogelijk is

Daadwerkelijk de nationale elektriciteitsmeter terug laten lopen

Fotocampagne ‘Wat doe jij uit?’
10:10 helpt de deelnemers aan de actiedag met unieke materialen. Voor deze actie heeft 10:10 in samenwerking met Milieu Centraal twee checklists gemaakt, met bespaartips voor op het werk en voor thuis. Vanaf 1 september is er  een ‘Wat doe jij uit’ website (www.watdoejijuit.nl), met handige tips, tools en een groslijst aan ideeën wat mensen thuis, maar ook binnen hun bedrijf, kunnen doen om te besparen op hun elektriciteitsrekening. Via een bijzondere fotocampagne kan iedereen zijn/haar eigen poster maken en deze op de website terugzien. Op deze manier verspreiden de mensen zelf de boodschap en stellen zij de vraag ‘Wat doe jij uit?’ aan hun medewerkers, klanten, vrienden en familie.

Kassa!
Besparen op elektriciteit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Op 8 oktober zendt de VARA een speciale Kassa! uit waarin ons initiatief en het elektriciteitsverbruik centraal staat en we Nederland massaal oproepen om de meter omlaag te brengen. Op maandagavond 10 oktober wordt het resultaat van de meter op tv bekend gemaakt.

10:10 The Energy Challenge
10:10 The Energy Challenge is een wereldwijd klimaatinitiatief om energiebesparing onder de aandacht te brengen van een breed publiek. 10:10 helpt daarbij met tips en tools, zoals checklists, een twee wekelijkse nieuwsbrief, maar ook een quickscan m.b.t. de eigen voetafdruk, de ‘Mijn 10:10 Stappenplanner’ en binnenkort ook een (gratis) CO2 reductie calculator voor bedrijven en organisaties. Deelnemers kunnen hun ervaringen delen via 10:10 en op die manier het initiatief verspreiden.

Bekende 10:10 ambassadeurs zijn Harm Edens, Jack Spijkerman, Arthur Japin, Victoria Koblenko en Pierre Wind en deelnemers als de ANWB, Philips, Microsoft, DHV, FC Groningen en PriceWaterhouse.

De oktobercampagne ‘Wat doe jij uit’, vormt het hoogtepunt van 10:10 in 2011 en richt zich specifiek op elektriciteitsverbruik.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet