NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Nacht van de vleermuis

11 aug 2011

Een van de hoogtepunten van het Jaar van de Vleermuizen is de jaarlijks terugkerende Nacht van de Vleermuis in het laatste weekend van augustus (26, 27 augustus). Deze nacht wordt in Nederland normaal gesproken georganiseerd door de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN). Dit jaar wordt de Nacht van de vleermuis extra groot aangepakt in het kader van het Jaar van de vleermuizen. Dit is mogelijk door een samenwerking tussen de VLEN, de Zoogdiervereniging en anderen.

Op vrijdag- en op zaterdagavond worden door heel Nederland vleermuisexcursies georganiseerd, waarbij geďnteresseerden de kans krijgen om met een expert op pad te gaan. Er wordt dan met een zogenaamde ‘bat-detector’ – die de sonargeluiden van vleermuizen omzetten naar voor mensen hoorbaar geluid – gezocht naar vleermuizen. Ook wordt er veel verteld over de vleermuizen. Op sommige locaties wordt voorafgaand aan de wandeling een lezing gegeven of vinden aanvullende activiteiten plaats. Een kans voor jong en oud in heel Nederland om meer te weten te komen over vleermuizen en zelfs te horen en te zien!

Samen met de vrijwilligers die actief zijn voor vleermuizen wordt een groot aantal excursies op locaties door heel Nederland georganiseerd. Iedereen kan zich bij de Nacht van de Vleermuis aansluiten met een eigen activiteit.

Kijk voor de activiteitenagenda voor (en rondom) de Nacht van de vleermuis op http://www.zoogdiervanhetjaar.nl/node/5.

Niet alleen in Nederland maar in heel Europa is 2011 het Jaar van de Vleermuizen. Met een publiekscampagne wil de Zoogdiervereniging aandacht vragen voor deze voor veel mensen onbekende, mysterieuze maar wel beschermde en uiterst nuttige vliegende zoogdieren.

Vleermuizen verdienen meer aandacht. Het gaat op veel plaatsen in Europa slecht met ze. Daarom initieert Eurobats jaarlijks eind augustus de Europese Nacht van de Vleermuis.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet