NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

IUCN kritisch over natuurbescherming Caribische eilanden

2 nov 2011

De natuur op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba moet beter worden beschermd. Dat concludeert IUCN (International Union for Conservation of Nature) vandaag in haar rapport Future Directions for Biodiversity Action in Europe overseas.

In het rapport stelt IUCN dat bescherming van de natuur op de Caribische eilanden hoger op de politieke agenda moet komen. De eilanden en de Nederlandse overheid steken te weinig geld in de Caribische natuur. Er is daardoor onvoldoende mankracht om de natuur te beschermen en te herstellen.

Sinds vorig jaar zijn Bonaire, Saba en Saint Eustatius (de ‘BES-eilanden’) speciale gemeenten binnen Nederland. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn autonome landen binnen het koninkrijk en voeren daarmee hun eigen natuurbeleid. De zes eilanden hebben de wereldwijde afspraken binnen de conventie van de Verenigde Naties (VN) over biodiversiteit (Convention on Biological Diversity) weliswaar op verschillende manieren geratificeerd, maar niet voldoende geïmplementeerd, stelt IUCN.

De laatste jaren zijn rond de eilanden de visstanden sterk verslechterd. Ook bij de Sababank, een van de meest visrijke gebieden in het Caribisch gebied, staat de visstand ondanks relatief strikte bescherming sterk onder druk, aldus IUCN. De natuurorganisatie is wel te spreken over de voortgang bij het opzetten van natuurparken op land en zee.

Op dit moment bezoeken koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima de zes eilanden. Zij hebben inmiddels het natuurpark Arikok op Aruba en het natuurgebied bij Lac Cai op Bonaire bezocht. De komende dagen staat een bezoek aan het Emilio Wilson Park op Curaçao op de agenda.

Volgens IUCN is het niet alleen op de eilanden van het Nederlandse koninkrijk matig gesteld met natuurbescherming. Overzeese gebieden van andere Europese landen herbergen een grote waarde aan biodiversiteit, die essentieel is voor de lokale bevolking. Volgens IUCN is het dan ook van groot belang dat niet alleen Nederland, maar heel Europa meer in de doelstellingen CBD gaat investeren.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet