NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

IUCN NL lanceert interactieve documentaire over wereldwijd natuurherstel

26 okt 2011

Vandaag lanceert IUCN NL – het Nederlands comité van 's werelds oudste en grootste wereldwijde natuurnetwerk – een interactief platform voor videoverhalen over de kracht van natuurherstel, genaamd What if we change. Het platform Whatifwechange.org toont wat er gebeurt wanneer mensen hun uitgeputte land weer vruchtbaar maken, of wanneer bijna uitgestorven dieren weer talrijk worden. Niet alleen door te kijken, maar ook door interactie met reporters van het platform. Gebruikers kunnen zelf video's uploaden, vragen stellen, gedachten delen en daarmee meewerken aan een documentaire.

Vier reporters in drie werelddelen vertellen de verhalen van een veranderende leefomgeving in het Boliviaanse Amboro National Park, Lac Bay in Bonaire, Mali's binnendelta van de Niger en het Meghalaya-gebied, India. De reporters zijn de ogen en oren van de gebruikers van het platform. Het is hun taak om inzicht te geven in de dagelijkse werkelijkheid van mensen die hun situatie verbeteren door natuur te herstellen. Gebruikers kunnen de reporters regisseren en door middel van co-creatie kunnen zij meebouwen aan de online documentaire en de conventionele offline documentaire over natuurherstel.

Ook de gerenommeerde natuurfilmmaker John D. Liu werkt mee. Op zoek naar duurzaamheid reist hij de wereld rond met zijn camera. Liu heeft wereldwijd al velen begrip bijgebracht over de natuurlijke systemen waarvan ons leven afhankelijk is. “Veel van deze systemen zijn ernstig bedreigd. Collectieve actie is nodig om ze te beschermen daar waar ze nog intact zijn, of ze te herstellen waar ze beschadigd zijn,” aldus Liu.

What if we change is een innovatief partnerschap tussen natuurbeschermers en mediamakers. What if we change is een initiatief van IUCN NL, in samenwerking met natuurfilmmaker John D. Liu, IUCN-ambassadeur voor ecosysteemrestoratie, natuurbeschermingsorganisaties Wetlands International, de Dutch Caribbean Nature Alliance, Wildlife Trust of India, Fundacíon Natura in Bolivia en een team van toegewijde Nederlandse mediamakers, stichting Loefflab.

What if we change is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de Nationale Postcode Loterij.

Bezoek What if we change via:
http://www.whatifwechange.org


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet