NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Vogelbescherming blij met rechte rug Europa

25 okt 2011

Vogelbescherming Nederland is blij dat de Europese Commissie de laatste plannen van Bleker om natuur in de Westerschelde te compenseren heeft afgewezen. Eurocommissaris Potocnik komt, net als Vogelbescherming, tot de conclusie dat de plannen niet voldoen. De organisatie vindt het schokkend brutaal dat Bleker opnieuw meer wetenschappelijk onderzoek wil gaan doen. Dat leidt slechts tot nog meer onnodige vertraging.

Vogelbescherming was er al langer van overtuigd dat de laatste plannen van Bleker niet aan de afspraken voldoen. In de plannen worden niet voldoende hectare gerealiseerd om de getijdennatuur in de Westerschelde te herstellen. De Europese Commissie komt nu tot dezelfde conclusie. Vogelbescherming is dan ook blij dat dit plan ook is afgewezen.

Het is echter bizar dat Bleker in een reactie laat weten opnieuw meer wetenschappelijk onderzoek naar zijn plannen te gaan doen. Uit alle onafhankelijke onderzoeken, ook in opdracht van de Staat, blijkt dat natuurherstel in de Westerschelde alleen kan door de getijdennatuur door middel van ontpolderen te vergroten. De Hedwigepolder is daarvoor het enige alternatief, blijkt uit al deze onderzoeken.

Nieuw onderzoek betekent opnieuw uitstel in een zaak die al jaren voortsleept. Dat is slecht voor alle direct betrokkenen, maar ook voor de natuur in de Westerschelde. Tienduizenden trekvogels zijn afhankelijk van dit getijdengebied, ze kunnen niet naar andere gebieden uitwijken. Vogelbescherming heeft eerder dit jaar de Staat voor de rechter gedaagd om natuurherstel af te dwingen. De zaak dient begin 2012.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet