NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2011

8 dec 2011
De Nationaal Groenfonds Natuurprijs beloont dit jaar succesvolle initiatieven van ‘Ondernemen met Natuur’. Ondernemerschap dat leidt tot een win-win situatie. Winst voor de onderneming en winst voor de natuur. Uit de vijftig binnengekomen inschrijvingen zijn tien projecten genomineerd. De genomineerden maakten kans op een van de twee prijzen: de Natuurprijs van €10.000,- en de Aanmoedigingsprijs van €2.500,-.

De inschrijvingen
De vijftig inschrijvingen voor de Natuurprijs 2011 toonden een grote variatie in omvang en initiatiefnemers. Bedrijven, overheden, natuurbeheerders, particuliere organisaties en particulieren laten zien dat er veel ideeën en mogelijkheden zijn voor 'Ondernemen met Natuur'. Waar (het onderhouden van) natuur vroeger vaak nog volledig afhankelijk was van subsidies, zien we nu steeds meer bedrijven die door te ondernemen mét natuur, geld verdienen voor de natuur. Een erg positieve ontwikkeling. De inschrijvingen toonden allemaal veel vernieuwing en vooral ook veel enthousiasme.

Winnaar BSO Wijs!
BSO Wijs! in Driebergen-Rijsenburg is een buitenschoolse opvang in de natuur. De kinderen krijgen heel veel mogelijkheden voor spel, activiteiten of ook gewoon rust. BSO Wijs! speelt over het algemeen op Heidestein, een natuurgebied van het Utrechts Landschap.
Voor de jury, onder voorzitterschap van Jaap van Duijn, is BSO Wijs! de overduidelijke winnaar van de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2011. Het project scoort hoog op het gebied van originaliteit, innovatie en creativiteit. Daarbij zijn de investeringskosten en het financiële risico laag. Het plan staat echt voor ‘Ondernemen met Natuur’.

Aanmoedigingsprijs
De winnaar van de Aanmoedigingsprijs 2011 is Feike de Jong Ontwerp met ‘Expeditie Biesbosch’. Dit is een hut van wilgentakken, die goed te plaatsen is in natuurgebieden. De hut is een picknickplek voor dagbezoekers en tegen betaling een overnachtingsplek voor rustzoekers die de natuur op een bijzondere manier willen beleven.
De jury van de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2011 heeft veel sympathie voor het originele idee van deze ontwerper. Uit het hele initiatief spreekt de durf om buiten de gebaande paden te treden en nieuwe kansen en mogelijkheden te verkennen. De jury geeft met deze Aanmoedigingsprijs graag een stimulans om het initiatief verder uit te werken.

Tweede plaats
De tweede plaats wordt gedeeld door Landgoed Mariahoeve met het project ‘Over de Wiel’ en ARCADIS Nederland BV met ‘Integrale Gebiedsontwikkeling Veenoordkolk’.

De overige genomineerden projecten zijn (alfabetische volgorde):
• Adviescombinatie Veenweidegebieden (ACV) – Volgermeerpolder
• Bio Energie Friesland BV – Bio Energie Friesland
• Landschap Noord-Holland – Vrijwilligersdagen Welcome to the Future & Mysteryland
• Kennemer Duincamping Geversduin – De natuur ontdekken en beleven
• Stichting Landgoed Weverslo – Natuurbegraafplaats Weverslo
• Stichting Waal - Maas Symbiose – Overstroom

Op ww.nationaalgroenfonds.nl staan de films van de winnaars en de genomineerde projecten.

Jury
De jury van de Nationaal Groenfonds Natuurprijs bestond dit jaar uit:
- Jaap van Duijn, voorzitter van de jury en bestuurslid Nationaal Groenfonds
- John Boon, landschapsarchitect Arcadis, hoofdontwerper Floriade 2012
- Martijn van der Heide, onderzoeker LEI, lector Hogeschool Van Hall Larenstein
- Jan Helder, voorzitter Federatie Particulier Grondbezit
- Jos Roemaat, voorzitter NPN-LTO
- Cees Slager, directeur Molecaten
Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet