NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Zeearend in Botshol zorgt voor spectaculaire avond

23 dec 2011

Bij het tellen van grote zilverreigers in Botshol had boswachter Jurjen Annen een onverwachte ontmoeting met een zeearend. Lees zijn verslag van deze bijzondere avond.

Jurjen Annen, boswachter bij de Vechtplassen: ”Sommige dingen zie je en kun je bijna niet geloven. Zo’n moment had ik vorige week tijdens het tellen van de grote zilverreigers in Botshol. Sinds jaren zit er een slaapplaats van deze witte vogels in de aalscholverkolonie. Tegen zonsondergang komen de vogels van heinde en verre om daar te overnachten.

Op het eind van de dag met gure wind struin ik samen met John van der Woude, Arend van Dijk mijn vriendin Rosa en nog twee vogelaars door het moerasbos naar de plek waar we dit alles kunnen bezichtigen. Terwijl we wachten onder het geluid van knorrende aalscholvers verschijnt daar ineens een enorm gedaante en landt in de boom. Jawel, de zeearend!!! Deze vogel bivakkeert hier sinds een aantal weken en doet zich tegoed aan grauwe ganzen in de omgeving.

De zeearend is de grootste roofvogel van Europa en een spektakel om te zien. Maar zullen de zilverreigers nu nog wel komen? Na een tijdje wachten komen ze. Met tientallen tegelijk vallen ze dwarrelend naar beneden en landen onder de boom waar de zeearend zit te rusten. Onrustig zijn ze wel, en terecht is onze conclusie.

De avond wordt donker en de reigers blijven komen. Wel negentig in totaal!!! De lucht is helder en achter ons staat een volle maan met gedeeltelijke verduistering. Score; negentig zilverreigers, een zeearend, honderden aalscholvers en een maansverduistering tegelijk. Nee, dat maak je niet gauw nog eens mee.”


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet