NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Natuur oplossing voor wateroverlast

11 januari 2012

Bron: NatuurmonumentenIn Groningen, Friesland en Drenthe zijn vorige week zon tien natuurgebieden met succes gebruikt voor tijdelijke opvang van water.

Na eerdere omvangrijke wateroverlast in 1998 zijn verschillende natuurgebieden ingericht voor de opvang van water, zoals De Onlanden van Natuurmonumenten. Niet voor niets blijkt nu. Dankzij deze waterbergingsgebieden konden de waterpeilen in vaarten en kanalen met enkele decimeters zakken. Mede hierdoor bleven het Groninger Museum en de polder Tolberterpetten, die vorige week beide ontruimd moesten worden, overstromingen bespaard.

Bezuiniging op natuurlijke waterveiligheid onverantwoord
Dit extreem hoge water kunnen we overal in ons land verwachten. Ook in de grote rivieren is de waterstand momenteel zeer hoog. In vorige kabinetten zijn om die reden verschillende nieuwe gebieden aangewezen voor de opvang van water. Door de rijksbezuinigingen op natuur ligt de uitvoering van veel van deze projecten nu al ruim een jaar stil. De ervaringen met het hoge water in de eerste week van 2012 maken volgens Natuurmonumenten duidelijk dat dat onverantwoord is.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet