NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Cito-toets mist echte biologie

7 febr 2012

Niet bevriezen bij het schaatsen, goed eten en bewegen en daardoor niet te dik worden, en de vogels voeren of niet. Het zijn allemaal dingen die nu actueel zijn. De overheid subsidieert allerlei goedbedoelde projecten, bijvoorbeeld over obesitas, maar dikke kinderen komen er steeds meer. Van de natuur weten kinderen weinig of niets, ondanks alle inspanningen in de natuur en milieueducatie. Het eigen lijf is ook één groot raadsel voor de meesten, ondanks een enorme lading projecten voor het basisonderwijs.

In de Cito-toets zitten een paar vragen over biologie, maar net niet de vragen waar het werkelijk om gaat. Dat moet anders volgens het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI). Biologie verdient méér ruimte in het standaard lesprogramma. Dus niet alleen meer in losse en eenmalige projecten. Dat is te realiseren door biologie goed te verbinden met reken- en taalonderwijs. Waarom zou je niet rekenen met de gemiddelde hartslag in de klas en er een grafiek van maken. Waarom zou je geen taal doen met als onderwerp voeding.

Geef kinderen de ruimte om te leren omgaan met de belangrijke zaken in de maatschappij. Geef onderwijs over de onderwerpen weer en klimaat, duurzaamheid, voeding, gezondheid en energie. Laat de achterstand niet verder oplopen en werk nu de kerndoelen uit tot echt basisonderwijs. Dat is de oproep van het NIBI.

De minister kan nu de opdracht geven om dat te doen, de scholen kunnen vast beginnen en de pabo’s ook. Kinderen opleiden voor de maatschappij van morgen vraagt om een stevige dosis biologie. En natuurlijk: kuur afmaken……..!


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet