NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Weerstand tegen natuurbeleid Bleker neemt toe

17 febr 2012

De oppositie morde al langer over de manier waarop staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) bezuinigt op natuur. Donderdagavond zetten GroenLinks en PvdA hun ongenoegen om in een motie van afkeuring. Ze vinden dat Bleker het natuurbeleid heeft laten vastlopen en de provincies opzadelt met een onaf en verwoestend natuurakkoord.

PVDD
Alleen de Partij voor de Dieren vond dat donderdag ook. Die partij kwam eind 2011 al met een motie van wantrouwen tegen Bleker, eveneens uit onvrede over diens bezuinigingen op natuur. Nu hebben ook GroenLinks en PvdA genoeg van het aanhoudende gedoe rond het akkoord waarmee het Rijk de zorg voor de natuur overdraagt aan de provincies. Bij deze operatie boekt Bleker tevens een bezuiniging in van 600 miljoen euro.

Bezuinigingen
Oppositiepartijen vinden dat er echt te weinig geld is voor gewoon natuurbeheer. Bleker overtuigde de Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA) en Rik Grashoff (GroenLinks) niet met zijn berekening dat er ondanks de bezuinigingen de komende jaren net zoveel nieuwe natuur bijkomt als de oppervlakte van de Waddeneilanden. Jacobi ziet vooral natuur verloren gaan ,,ter grootte van de provincie Utrecht''.

Provincies
Op verzoek van D66 blikte de staatssecretaris terug op de onderhandelingen met de provincies. Hij erkende dat de ombuiging erin hakt bij de provincies en liet doorschemeren dat hij wel wat toeschietelijker had kunnen zijn. ,,Bestuurlijk heeft dit proces momenten gekend waarbij stappen vooruit en stappen achteruit werden gezet. Alle partijen zijn daar deelgenoot aan geweest, het kabinet en ik ook''.

Gezamenlijke toelichting
Ook had veel onrust mogelijk voorkomen kunnen worden als er na het eerste akkoord in september één toelichting was opgesteld. ,,Wij wilden dat niet. Bij nader inzien hadden we toen een gezamenlijke toelichting moeten maken, dat had veel voorkomen'', aldus Bleker die er donderdagavond laat op wees dat nu elke provincie een eigen toelichting gaf aan Provinciale Staten.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet