NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Postcode Loterij maakt droomplan Markermeer mogelijk

9 febr 2012

Natuurmonumenten wil in het Markermeer een schitterend vogelparadijs gaan creëren: de Marker Wadden. Dat is mogelijk dankzij een bijdrage van 15 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij.

De 15 miljoen euro komt uit het Droomfonds. Het Droomfonds is een fonds waarmee de Postcode Loterij een van de aangesloten goede doelen de kans wil geven om een droomproject te kunnen realiseren. Natuurmonumenten kan nu een droom van jewelste uit laten komen, want met een oppervlakte van uiteindelijk tienduizend hectare gaat het om het grootste natuurontwikkelingsproject van ons land.

Enkhuizen en Lelystad
Het Markermeer, waar de natuur al jarenlang achteruit gaat, verandert in een uitgestrekt natuurgebied dat barst van het leven. Tussen Enkhuizen en Lelystad, langs de Houtribdijk, gaat een afwisselend landschap ontstaan met zandplaten, wilgenbossen, moeras en stukken open water.
Het is een landschap waar je vooral vogels kunt zien en horen. Ook vogels die je nu maar weinig ziet in ons land, zoals de krooneend, de zwarte ooievaar, de zeearend en de visarend. Het is ook een landschap waar je heerlijk kunt zwemmen, varen, vissen en zonnen.

Oplossing slibprobleem
De Marker Wadden maken bovendien een einde aan de aanhoudende achteruitgang van de natuur in het Markermeer. Dat komt onder meer door de hoeveelheid slib, dat als een verstikkende deken op de bodem van het meer ligt. Al jaren zeggen alle betrokkenen een oplossing voor dit probleem te willen, maar de financiering was een probleem. Met als gevolg dat er niets gebeurde. Met de bijdrage van de Postcode Loterij wil Natuurmonumenten nu een doorbraak creëren door op korte termijn de eerste 1.000 hectare van de Marker Wadden in te richten.

Hans Wijers
“Met de Marker Wadden veranderen we de kaart van Nederland”, zegt voorzitter Hans Wijers. “Het zet ook het belang van de Nederlandse natuur weer op de kaart. Ik ben ervan overtuigd dat deze manier van werken elders in de wereld navolging gaat krijgen. Dank, Postcode Loterij dat jullie dit avontuur met ons aangaan. Nederland krijgt er een weergaloos natuurgebied bij.”


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet