NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Nieuw seizoen Beleef de Lente van start

28 febr 2012

Het nieuwe seizoen van Beleef de Lente komt eraan. Op donderdag 1 maart gaan de camera’s weer aan in verschillende vogelnesten. Het is alweer de zesde keer op rij dat Vogelbescherming Nederland dit spektakel mogelijk maakt. De webcams volgen de belevenissen van vogels tijdens het broedseizoen. Via www.beleefdelente.nl kunnen vogelliefhebbers achter de pc meekijken.

Vorig jaar waren er spannende gevechten tussen de holenduif en de steenuil. De ijsvogels paarden ongegeneerd voor de camera en de slechtvalk klapte frontaal tegen de voorgevel van zijn nest aan, omdat zijn prooi iets te zwaar was. Via www.beleefdelente.nl hebben meer dan 1.1 miljoen kijkers dat vorig jaar live gevolgd.

Dit jaar worden er maar liefst 11 vogels gevolgd: de ooievaar, ijsvogel, oehoe, koolmees, steenuil, boerenzwaluw, gierzwaluw, slechtvalk en lepelaar. Voor het eerst worden ook de belevenissen gevolgd van de merel. Iedereen kent deze vogel als ie door onze tuinen hupt, maar vrijwel niemand weet hoe het eraan toe gaat in een merelnest. Dat zal nu dus van minuut tot minuut te volgen zijn. Een andere primeur dit jaar is de in Nederland zeldzame grauwe kiekendief. Nog nooit was het nest van deze fraaie roofvogel van zo dichtbij te bewonderen.

Daarnaast is de website compleet vernieuwd en zijn de vogels ingedeeld in drie ‘werelden’; de wereld van de trekvogels, stadsvogels en roofvogels. ,,Op die manier kunnen we veel meer informatie kwijt over de verschillende vogels”, vertelt projectleider Luc Hoogenstein van Vogelbescherming Nederland. ,,Beschermen begint met beleving. Door de camera’s krijgen wij nuttige informatie en tegelijkertijd creëren we meer draagvlak voor onze beschermingsactiviteiten.”

De lente lijkt misschien nog ver weg, maar bij sommige vogels begint het al te kriebelen. De ooievaar zit al op zijn nest en ook de oehoe heeft haar plek al ingenomen. De steenuil en slechtvalk hebben de nestkasten inmiddels geïnspecteerd.

Uiteraard zijn de camera’s geplaatst voordat de vogels op hun locatie komen. Zo kunnen ze straks ongestoord broeden. De camera’s blijven drie maanden aan, tot 1 juli. De laatste twee jaar heeft Beleef de Lente meer dan een miljoen kijkers getrokken. Vogelbescherming hoopt dat aantal dit jaar te overtreffen.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet