NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

5.000e Tuinreservaat in ‘Vroege Vogels’

18 maart 2012

Zojuist werd in VARA’s radioprogramma ‘Vroege Vogels’ bekend gemaakt waar het 5.000e Tuinreservaat van Nederland ligt. In precies een jaar tijd hebben 5.000 tuinbezitters zich aangesloten bij de actie om het particulier groen in stad en dorp diervriendelijker te maken. ‘Vroege Vogels’ is iedere zondagochtend te beluisteren op Radio 1.

Dr. Robbert Snep heeft de mijlpaal-tuin in de uitzending voorzien van het houten keurmerkbordje. Snep is onderzoeker bij Alterra en de enige Nederlandse bioloog die gespecialiseerd is in stadsgroen. “Zeventig procent van de Nederlanders woont tegenwoordig in de stad en bovendien worden de tuinen steeds belangrijker voor de biodiversiteit. Voor veel vogelsoorten is de tuin een belangrijk leefgebied. Wie zijn eigen tuin, zelfs als het maar een piepklein tuintje is, een beetje aanpast kan een grote bijdrage leveren. Zodat voor dieren je eigen terrein een ‘stepping stone’ wordt in de steenwoestijn.”

De jubileum-tuin ligt in Oeffelt (Noord-Brabant) en is een stukje groter dan gemiddeld. Eindredacteur Joost Huijsing van Vroege Vogels: “Toen ik die 5.000e aanmelding zag binnenkomen was ik blij maar ook even teleurgesteld. Die tuin in Oeffelt is zo groot! Net geen 5.000 vierkante meter is wel heel symbolisch, maar de meeste Nederlanders zijn tevreden met 100 vierkante meter. Maar het leuke is dat de eigenaren al vanaf het begin van ons project twijfelden of ze mee zouden doen. Uiteindelijk zijn ze overgehaald door hun oudste zoon Tim van. De diervriendelijke tuin en de jeugd, allebei hebben ze de toekomst.”

Tuinreservaten.nl is een project waarin veel natuurorganisaties met Vroege Vogels samenwerken om de verstening van de tuinen tegen te gaan: Vogelbescherming, Vlinderstichting, RAVON, EIS-Nederland, Zoogdiervereniging, Vivara, Groei & Bloei, de Bijenstichting, Wilde Weelde, Natuurkalender, Stichting Oase.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet