NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Staatssecretaris Bleker staat achter Ganzenakkoord

15 maart 2012

Staatssecretaris Bleker (ELI) heeft op 14 maart tijdens het Algemeen Overleg over Landbouw en Natuur gezegd achter het akkoord te staan dat zorgt voor de aanpak ganzenoverlast (Ganzenakkoord).

Tijdens het debat wezen PvdA en D66 de regering op de eerder aangenomen motie met urgentie te zorgen voor een integrale uitvoering van het akkoord. Via deze motie werd hen tevens gevraagd in goed overleg met de decentrale overheden en de partijen van het Ganzenakkoord het wetsontwerp Natuurbescherming aan te passen. Volgens beide partijen is namelijk het plaatsen van de kolgans en grauwe gans op de lijst van bejaagbare soorten niet in overeenstemming met het Ganzenakkoord. Als de betrokken partijen, provincies en maatschappelijke organisaties wensen dat dit geen bejaagbare soorten betreffen, dan kan het wetsontwerp hierop worden aangepast, vond de staatssecretaris.

Ook het pas in 2013 komen met een richtsnoer voor het gebruiken van verschillende dodingsmethoden komt de uitvoering van het Ganzenakkoord niet ten goede. De staatssecretaris beloofde voorwaardenscheppend te zullen zijn om snel met de richtsnoer te komen. De staatssecretaris gaf aan het een goede zaak te vinden het ganzenbeheer te decentraliseren. Wel komt het in 2012 erop aan dat de uitvoering van het beleid wordt waargemaakt door provincies en betrokken partijen bij het Ganzenakkoord.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet