NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Jaar van de Historische Buitenplaats 2012

29 maart 2012

Vandaag start het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012. Buitenplaatsen uit alle provincies staan het hele jaar in de schijnwerpers om dit unieke Nederlandse culturele erfgoed onder de aandacht te brengen.

Mariëtte Pennarts, gedeputeerde Cultuur: "De provincie Utrecht heeft ruim 270 historische buitenplaatsen. We staan zelf op nummer 1 als het gaat om het aantal buitenplaatsen, gevolgd door de provincie Gelderland. De monumentale, eeuwenoude huizen en de omliggende tuinen zijn beeldbepalend voor de provincie Utrecht. Neem bijvoorbeeld de vele buitenplaatsen op de Utrechtse Heuvelrug of in het noordwesten van onze provincie. Ik wil graag dat iedereen kan blijven genieten van dit bijzondere erfgoed daarom proberen wij een helpende hand te bieden zodat de buitenplaatsen behouden blijven."

Opening
De landelijke opening vindt plaats in Amerongen. De heer René Dessing, voorzitter van de Stichting Themajaar Historische Buitenplaats 2012 en de heer Roel Robbertsen, commissaris van de Koningin in Utrecht en lid van het comité van aanbeveling van het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012 zullen daar het jaar officieel openen. Ook wordt het eerste exemplaar gepresenteerd van het speciaal voor dit themajaar geschreven boek 'De buitenplaats en het Nederlandse landschap'.

Toegankelijkheid
Het Jaar van de Historische Buitenplaats staat in het teken van toegankelijkheid. Buitenplaatsen zijn van oudsher een ontmoetingsplaats en om de schoonheid van historische buitenplaatsen in heel Nederland te ervaren wordt van alles georganiseerd: tuindagen, wandelingen, fietsroutes, rondleidingen en bezichtigingen, tentoonstellingen, diners, lezingen en concerten en nog veel meer. Een aantal buitenplaatsen die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn openen ook hun poorten.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet