NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Zeldzame klauwier opsporen met app

10 mei 2012

Vogelbescherming Nederland, Sovon en Stichting Bargerveen presenteren een primeur in Nederland. Een app om een zeldzame diersoort op te sporen. Wie de illustere grauwe klauwier wil vinden, kan dit vanaf nu doen met behulp van zijn smartphone. De gratis app brengt je in natuurreservaat Bargerveen in Drenthe naar de plekken waar je de uiterst zeldzame vogel kunt zien.

De app leidt de wandelaar over de kleinste paadjes naar de juiste plekken. Daar informeert de app de wandelaar waar hij of zij op moet letten. Maar de App geeft ook allerlei achtergrondinformatie over de grauwe klauwier en over de andere bijzondere vogels die in het Bargerveen voorkomen. Vogelgeluiden in de app helpen bij de herkenning en filmpjes laten zien hoe bijvoorbeeld de vogel eruit ziet of de jongen gevoerd worden.

Grauwe klauwieren zijn prachtige vogels, maar omdat de vogel zo zeldzaam is, zien de meeste mensen hem nooit, aldus Chris-Jan van der Heijden van de Vogelbescherming Nederland. In het kader van 2012 Jaar van de Klauwieren en de start van de Nationale Vogelweek willen we vogel- en natuurliefhebbers de kans geven om deze illustere vogel in het wild te zien. Normaal gesproken is dat voor onervaren vogelliefhebbers onbegonnen werk, maar met deze app is de kans om ze te vinden erg groot. En dankzij de routebegeleiding van de app kunnen we bovendien de verstoring van de vogels beperken en toch meer mensen van deze vogels laten genieten

De route-app met de naam Op zoek naar Zorro - Bargerveen verwijst naar het donkere Zorro-masker van de grauwe klauwier. De route is gratis beschikbaar als onderdeel van de gratis app AbelLife (zowel in Android als iPhone beschikbaar). Het mooie aan de AbelLife app is dat, wanneer de routes zijn gedownload, de gebruiker tijdens het wandelen geen mobiel internet meer hoeft te gebruiken. Je kunt m dus thuis op wifi downloaden met alle nodige info erin opgeslagen., aldus Van der Heijden.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet