NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Babyvalkje geboren op dak Utrechts provinciehuis

18 mei 2012

De provincie Utrecht is trotse pleegouder van een babyvalkje. Het jonge slechtvalkje, dat inmiddels de naam Evert heeft gekregen, is geboren in een nestkast bovenop het 85 meter hoge nieuwe provinciehuis. Het zal nog een paar weken duren voordat hij zich, net als zijn ouders, rond het provinciehuis zal laten zien.

Het is een jongetje van 300 gram, en is ongeveer 14 dagen oud. Harry de Rooij van de Werkgroep Roofvogels Nederland heeft dit vandaag geconstateerd na onderzoek van het nestje.

Slechtvalken staan op de lijst van beschermde dieren. In onze provincie zijn dit jaar in totaal twee nestjes te vinden, op het provinciehuis en op de zendmast van IJsselstein. Het nestje op het provinciehuis werd eind maart ontdekt, toen vogelaars een vrouwtjesvalk had gespot. Om de broedende ouders niet te storen heeft de provincie het plaatsen van het logo nog even uitgesteld.

De nestkast hangt al zeven jaar op het gebouw. Het doel hiervan is om de overlast van duiven tegen te gaan. Duiven zijn voor de slechtvalken namelijk een lekker hapje. Dit jaar heeft de valk voor het eerst een vrouwtje gevonden.

De provincie is trots dat de valken het provinciehuis hebben gekozen om hun nestje uit te broeden. Om het goede nieuws te vieren trakteert de provincie morgenochtend iedereen die het provinciehuis binnenkomt op beschuit met blauwe muisjes.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet