NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Bekendste oehoe van Nederland dood

23 mei 2012

Tijdens onderzoek in de steengroeve bij Winterswijk is een volwassen oehoe dood gevonden door de boswachter van Staatbosbeheer. Deze oehoe is een van de bekendste vogels van Nederland: de Winterswijkse oehoes zijn al jaren te volgen via de webcams van Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer via www.volgdeoehoe.nl en www.beleefdelente.nl en worden jaarlijks door honderdduizenden mensen bekeken. De gevonden oehoe was bij de vondst reeds enkele dagen dood. De doodsoorzaak is nog niet bekend, en daarom wordt de vogel door onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen onderzocht om inzicht te krijgen in wat er is gebeurd. Hoe het momenteel met de twee in maart uit het ei gekropen jongen gaat is onzeker. Ze zijn afgelopen zondag in ieder geval nog gezien en gehoord. De boswachter van Staatsbosbeheer houdt de komende dagen de steengroeve extra in de gaten om te achterhalen hoe het met de twee jongen gaat.

Onzekere toekomst
De jongen hebben door de dood van een van de ouders een onzekere toekomst. Ze kunnen inmiddels kleine stukjes vliegen, maar nog niet zelfstandig prooien vangen. Hierdoor zijn ze nog volledig afhankelijk van de ouders. Toch hoeft de dood van een van de ouders niet fataal te zijn. Bij soortgelijke situaties is gebleken dat het mogelijk is dat de overgebleven ouder de jongen met succes alleen opvoedt.

Hoe gaat het verder?
Hoe het met deze bekende nestplek in de Achterhoek zal gaan in 2013 zal spannend worden. Kiest een nieuwe uil dezelfde nestholte uit of wordt er een andere plek gezocht? Trekt het overgebleven dier weg of blijft het hier? Net over de grens in Duitsland komt de oehoe ook voor, dus hopelijk zullen jonge dieren vanuit Duitsland de groeve ontdekken en kunnen we ook de komende jaren weer genieten van de oehoes. De dood van volwassen dieren is uiteraard een natuurlijk proces. De open gevallen plekken worden dan door andere (meestal jongere) dieren weer snel ingenomen. Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en de Oehoewerkgroep Nederland schatten dan ook de toekomst voor de oehoes in de Achterhoek positief in. Medewerkers van zowel Staatsbosbeheer als de Oehoewerkgroep Nederland houden ter plaatse de vinger aan de pols.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet