NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Vogelbescherming roept op om jonge vogels met rust te laten

25 mei 2012

Het Servicecentrum van Vogelbescherming Nederland is de laatste dagen druk bezig met het beantwoorden van vragen over jonge vogels via mail en telefoon. Door het mooie weer zien veel mensen de jonge vogels nu in hun tuin fladderen en besluiten dan om Vogelbescherming te bellen. Onze medewerkers krijgen ruim 100 vragen per dag. De meeste gestelde vraag is: hoe kunnen we ze helpen? In bijna alle gevallen luidt het advies; door ze met rust te laten.

Toegegeven; een jong piepend tuinvogeltje dat niet kan vliegen en wat onnozel op de grond of een laaghangend takje wipt, ziet er natuurlijk hulpeloos uit. Vanwege het warme weer hebben ze vaak ook nog hun bek de hele tijd open om af te koelen. Daardoor lijken ze nog kwetsbaarder.

Schijn bedriegt echter, weet Gerald Derksen van het Servicecentrum. ,,Veel mensen denken; ze zijn uit het nest gevallen. Maar vogels vallen niet uit het nest. Als ze uit het nest zijn, dan betekent dat dat ze daar groot genoeg voor zijn. Maar ze kunnen niet gelijk vliegen. Daar gaat tijd en oefening inzitten. De hulp van mensen verstoort dit natuurlijke proces. Ouders en hun jongen doen onnodig veel stress op en dat vermindert zelfs de kans op overleving. ,,Bijna 80% van alle jongen sterft en dat is in de natuur gewoon normaal. Daarom krijgen ze ook zoveel jongen.

Slechts een enkele keer adviseert Derksen om de vogels te helpen. ,,Als ze op een druk fietspad zitten bijvoorbeeld. Zet ze dan een metertje verderop in de berm. Ga geen meters met ze lopen, want dan kunnen de ouders ze niet meer vinden. Je hoeft niet bang te zijn dat de geur van je handen de vogels afstoot. Dat is wel zo bij sommige zoogdieren, maar niet bij vogels.

Hét probleem voor tuinvogels zijn katten, maar daar kun je juist wat tegen doen. Onder nestkasten kun je een stekelkraag hangen zodat katten er niet bij kunnen. ,,En als je gaas zon 30 centimeter boven je schutting uit laat steken kunnen katten niet meer op de schutting komen. Als jezelf een kat hebt, kun je die binnenhouden tijdens het broedseizoen.

Vogelbescherming heeft een handige website waarop je veel antwoorden kunt vinden op vragen zoals hoe je vogels in je tuin kunt krijgen, hoe je ze kunt helpen bij het broedproces en wat een geschikte plek is om je nestkast op te hangen. http://www.vogelsinmijntuin.nl

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet